Nieuwsuur
ANP

Waarom geen anderhalvemetermaatregel op middelbare scholen?

Vandaag buigt het Outbreak Management Team (OMT) zich over de scholen. Blijven ze voorlopig gesloten of gaan ze weer open, en als ze open gaan: zijn er aanvullende maatregelen nodig? De 'Britse variant' van het coronavirus wordt daarin ook meegenomen.

Nieuwsuur onderzocht waarom Nederland - anders dan in omringende landen - de anderhalvemetermaatregel op middelbare scholen losliet. Twee OMT-leden, kinderarts Karóly Illy en hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss, komen nu terug op het advies dat leidde tot dat besluit.

"In juni vorig jaar verkeerden we in de veronderstelling dat tieners een vrij kleine, misschien zelfs wel verwaarloosbare, rol speelden. Gaandeweg werd steeds duidelijker dat dit een vergissing was. Tieners spelen ook een belangrijke rol bij de verspreiding van het virus", zegt Illy.

Waarom geen 1,5 meter afstand op middelbare scholen?

Trump erkent verlies, maar roep om aftreden is luider dan ooit

Na twee maanden van ongefundeerde claims over verkiezingsfraude gaf Donald Trump pas vannacht aan dat hij zich neerlegt bij zijn verkiezingsnederlaag. In een video op Twitter zei hij ook dat hij vanaf nu meewerkt aan een soepele machtsoverdracht naar de regering van Joe Biden. Zijn inauguratie is op 20 januari.

Er bestaat een kans dat Trump al voor die tijd geen president meer is. Politici van zowel Democratische als Republikeinse huize overwegen een afzettingsprocedure tegen Trump te beginnen, vanwege zijn rol in de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers.

Correspondent Lucas Waagmeester praat ons vanavond bij. Ook spreken we met Republikeinse kiezers over de ontwikkelingen van de afgelopen dagen.

Trump erkent verlies, maar roep om aftreden is luider dan ooit

STER reclame