Nieuwsuur
Nieuwsuur

Eerste gentherapieën in Nederland mogelijk én vergoed

Tijdens de corona-nieuwsstorm van de afgelopen maanden is een belangrijke medische ontwikkeling vrijwel onopgemerkt voorbij gegaan. Voor het eerst zijn in Nederland behandelingen mogelijk waardoor patiënten met ernstige erfelijke ziektes geholpen kunnen worden. Genen die de ziektes veroorzaken worden daarbij vervangen of veranderd.

Het gaat om extreem dure behandelingen. Toch zijn al twee van deze behandelingen in het basispakket opgenomen. En er zullen er nog meer volgen. Hoe houd je de kosten in de hand? Romke van der Veen is te gast. Hij is voorzitter van de adviescommissie van het Zorginstituut Nederland.

Eerste gentherapieën in Nederland mogelijk én vergoed

Libanon krabbelt na explosie voorzichtig weer overeind

Het was een van de grootste non-nucleaire explosies ooit, die in de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet op 4 augustus vorig jaar. Een groot deel van het havengebied werd weggevaagd en meer dan de helft van de stad liep grote schade op.

De wederopbouw maakt nu pijnlijk duidelijk wat er allemaal mis is in Libanon: incompetente leiders, grote ongelijkheid en dan ook nog eens een diepe economische crisis. Nieuwsuur ging vier maanden na de verwoestende klap terug en zag dat bewoners met een zeldzame veerkracht weer opkrabbelen.

Libanon krabbelt na explosie voorzichtig weer overeind

STER reclame