Nieuwsuur
AP

Europa in de ban van de virusmutatie
Europa heeft de deur naar het Verenigd Koninkrijk dichtgegooid, het land is de komende dagen volledig geïsoleerd. Correspondent Tim de Wit spreekt van een "totaal bizarre situatie". Allemaal het gevolg van een nieuwe gemuteerde variant van het coronavirus, die veel sneller zou oprukken. Zijn de vaccins nog effectief?

Vandaag heeft het Europees Geneesmiddelenbureau EMA het coronavaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd. Als de Europese Commissie het advies overneemt, kan het vaccin binnen enkele dagen toegelaten worden op de Europese markt. In Nederland gaat het vaccineren vanaf 8 januari van start.

Te gast is Olaf Dekkers, epidemioloog van het LUMC en lid van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, dat vandaag een analyse gaf van het EMA-rapport over het Pfizer-coronavaccin. Ook spreken we Wolfgang Preiser, viroloog van de universiteit van Kaapstad. In Zuid-Afrika is ook een nieuwe coronavariant opgedoken.

De dood hakt er in het Maasstad Ziekenhuis stevig in
Maanden van corona betekent voor de verpleegkundigen op de covid-afdeling van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis maanden van werken onder hoogspanning. Lange dagen en veel meer patiënten die overlijden dan ze gewend zijn, hakken er stevig in. En daarom is mentale ondersteuning geen overbodige luxe.

Quarantaineregels slecht nageleefd
Bij een positieve test, een huisgenoot met klachten en koorts of na terugkomst uit een 'oranje' land geldt thuisquarantaine. Dat betekent binnen blijven in huis, geen boodschappen doen en de hond niet uitlaten. En dat dagenlang. Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle mensen die in quarantaine zouden moeten zitten, zich daar niet aan houdt. Het kabinet maakt zich er grote zorgen over en komt met een publiekscampagne. Vanavond: de praktische problemen van de thuisquarantaine.

STER reclame