Londen en Zuidoost-Engeland gaan met Kerst in lockdown

De uitzending van 20 december: Virusmutatie in Verenigd Koninkrijk / Brexitdeadline verloopt bijna

Virusmutatie in het VK

Steeds meer landen leggen het vliegverkeer met het Verenigd Koninkrijk stil. Reden is een gemuteerde versie van Covid-19 die is opgedoken op het Britse eiland. Die mutatie zou nog besmettelijker zijn dan de variant die we al kennen. Of we ons zorgen moeten maken bespreken we met viroloog Marion Koopmans.

We spreken ook met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Hij moet bepalen of aanvullende maatregelen nodig zijn. En we kijken hoe de Britten reageren op de verzwaarde maatregelen met onze correspondent Tim de Wit.

VK in isolatie om nieuwe variant op coronavirus

Brexitdeadline verloopt bijna

De Britten krijgen genoeg op hun bord in deze laatste weken van het jaar. Het virus forceert nu een Brits isolement, maar aan de horizon doemt de definitieve brexitdeadline op. Er zijn veel deadlines verschoven of aangepast in de afgelopen jaren dus het is lastig te zeggen of de 31ste ook de echte deadline blijft, maar officieel gezien moet er dan een deal liggen tussen de EU en de Britten. Anders wordt het alsnog een no deal.

Met nog maar elf dagen te gaan waren er nog flinke struikelblokken. We spreken erover met correspondent Tim de Wit en Europarlementariër Kati Piri. Zij onderhoudt in het Europees Parlement korte lijntjes met EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier.

En wéér is er vannacht een brexit-deadline

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl