Nieuwsuur
Nieuwsuur

Een zeer geavanceerde cyberinbraak bij Microsoft

Microsoft heeft kwaadaardige software gevonden die is gelinkt aan een grootschalige hack van ten minste twee Amerikaanse ministeries. De techreus gebruikt software van het IT-bedrijf SolarWinds. Volgens een eveneens gehackt cyberbeveiligingsbedrijf hebben de hackers tussen maart en juni malware ingevoerd in een update van SolarWinds-software.

Ook in Nederland wordt de software gebruikt. Heeft de hack hier ook gevolgen? Te gast is hackexpert Ronald Prins. Ook spreken we met correspondent Lucas Waagmeester in Washington.

'Grootste spionageaanval ooit voor de Amerikaanse overheid'

Met smart wachten op een vaccinatie

Heel Europa maakt zich op voor de eerste vaccins, sommige landen beginnen na de Kerst al met inenten. Minister Hugo de Jonge houdt in Nederland vast aan de tweede week van januari. De minister heeft van de uitvoerders, zoals de GGD, gehoord dat eerder niet haalbaar is. Voor mensen uit de kwetsbare groep, die sinds maart in isolatie zitten, is het vaccin mogelijk hun redding. Twee weken later beginnen met vaccineren maakt voor hen héél veel uit.

Kwetsbare patiënten wachten met smart op een vaccinatie

Alternatieve Kerst in de verpleeghuizen

Mensen die misschien wel het meest uitkijken naar het vaccin zijn medewerkers en mensen in verpleeghuizen. Het aantal besmettingen stijgt er weer. En dan moeten alle Kerstbezoekjes en nieuwjaarswensen nog komen. In verpleeginstellingen in Beekbergen, Ugchelen en Apeldoorn proberen ze er voor de bewoners het beste van te maken.

Deze verpleeghuizen proberen Kerst zo gezellig mogelijk te maken

Minder zakelijke vluchten na corona

Uit een rondgang van Nieuwsuur langs toonaangevende Nederlandse bedrijven, blijkt dat twaalf grote bedrijven verwachten ook ná de coronacrisis minder te gaan vliegen. Een aantal denkt dat zakelijk vliegen zelfs met de helft zal afnemen. Veel bedrijven noemen duurzaamheid als reden voor het nieuwe vliegbeleid.

Grote Nederlandse bedrijven gaan ook ná corona minder vliegen

Canarische Eilanden als springplank voor Europa

Jonge Marokkanen gebruiken de Canarische Eilanden als springplank om illegaal Europa in te reizen. Na een reis via de Westelijke Sahara naar Gran Canaria vertrekken ze met reguliere vliegtuigen naar het Spaanse vasteland. Politiecontroles zijn er niet, een Marokkaans paspoort is in de praktijk voldoende om Europa binnen te komen. We spreken met recent aangekomen Marokkaanse jongeren op Gran Canaria. Correspondent Rop Zoutberg doet verslag.

Canarische Eilanden als springplank naar Europa

STER reclame