Een gedupeerde ouder staat de pers te woord, voorafgaand aan het verhoor van premier Rutte

De uitzending van 17 december: 'Ongekend onrecht' in toeslagenaffaire / Eerste prik op 8 januari / Milieudefensie versus Shell

Welke gevolgen krijgt kinderopvangtoeslagenaffaire?

Veel ouders is in de kinderopvangtoeslagaffaire een "ongekend onrecht" aangedaan. Bij de uitvoering van de kinderopvangtoeslagen zijn grondbeginselen van de rechtsstaat geschonden. Die snoeiharde constateringen doet de parlementaire ondervragingscommissie in haar eindrapport. Ministers, ambtenaren, de Tweede Kamer en zelfs rechters krijgen ervan langs.

Ouders werden vanaf 2012 door de Belastingdienst aangemerkt als fraudeur als zij ook maar iets niet goed hadden ingevuld bij hun toeslagaanvraag of te weinig eigen bijdrage hadden betaald. Een dubbele nationaliteit was reden om als verdacht te worden aangemerkt. De slachtoffers - tienduizenden ouders - raakten hun toeslag kwijt zonder opgaaf van redenen, met grote financiële en sociale problemen als gevolg.

Commissievoorzitter Chris van Dam is vanavond te gast. En we spreken politiek duider Arjan Noorlander over de politieke gevolgen.

'De informatievoorziening tijdens het onderzoek ging uitermate moeizaam'

Op 8 januari eerste Nederlander gevaccineerd

Het inenten met het eerste coronavaccin begint in de hele Europese Unie op 27, 28 en 29 december. Dat zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Het gaat dan om het vaccin van Pfizer en BioNTech. Ondertussen zit de Amerikaanse waakhond voor medicijnen - de FDA - vandaag om tafel over het volgende vaccin, van Moderna.

Nederland begint op 8 januari met vaccineren, blijkt uit de planning waarover minister De Jonge een brief aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Nog vanavond volgt een Kamerdebat over het vaccinatiebeleid. Arjan Noorlander volgt het debat en praat ons bij.

Eerste coronavaccinatie op 8 januari

Klimaatzaak: Milieudefensie versus Shell

Milieudefensie en Shell stonden de afgelopen weken tegenover elkaar voor de rechter. De milieuorganisatie eist dat Shell haar beleid aanpast en meer doet tegen de opwarming van de aarde. Een unieke zaak die verstrekkende gevolgen kan hebben.

Na de Urgenda-zaak, waarbij de rechter de Nederlandse Staat opdroeg meer te doen tegen klimaatverandering, moet de rechter zich nu buigen over de vraag of hetzelfde kan gelden voor een bedrijf. Verslaggever Marijn Duintjer Tebbens volgt de zaak en is te gast.

Moet Shell meer doen tegen de opwarming van de aarde?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl