Nieuwsuur
Nieuwsuur

OM gaat eigenaren Chickfriend vervolgen

Het lijkt alweer lang geleden, maar in de zomer van 2017 stond Nederland op z'n kop vanwege een crisis met de voedselveiligheid. Boosdoener was het verboden middel fipronil. Twee jonge ondernemers van het bedrijf Chickfriend hadden het middel gebruikt bij de bestrijding van luis bij kippen. Gevolg: met fipronil besmette eieren.

De NVWA trok aan de bel en ontraadde de consumptie van mogelijk besmette eieren. De verkoop kwam vervolgens stil te liggen en pluimveehouders moesten noodgedwongen miljoenen kippen en eieren vernietigen. Nu, ruim drie jaar later, gaat het Openbaar Ministerie de twee eigenaren van Chickfriend vervolgen.

We spreken met twee getroffen pluimveehouders en met de advocaat van een van de twee eigenaren over de fipronil-affaire.

OM gaat Chickfriend vervolgen

Sneltesten voor de gehele bevolking?

GroenLinks wil corona eronder krijgen met sneltesten voor de hele bevolking. Dat maakt de partij vandaag duidelijk in een initiatiefnota. Partijleider Jesse Klaver hoopt dat zijn voorstel nog voor de jaarwisseling door de Tweede Kamer wordt besproken.

Gezondheidseconoom Jochen Mierau is te gast in de studio. Hij vertelt of het voorstel van GroenLinks haalbaar is, en wat er volgens hem moet gebeuren om het aantal besmettingen omlaag te krijgen.

'Door iedereen te testen pakken we ook mensen eruit zonder symptomen'

Middelbare scholen maken eigen afweging: wanneer ga je dicht?

Wat doe je als directeur van een middelbare school bij een corona-uitbraak onder leerlingen? Stuur je een klas naar huis? De hele bovenbouw? Of gooi je de hele school dicht, of juist niet? Het is een worsteling voor scholen. Ook omdat de lokale GGD vaak niet leidend is in het besluit, maar zich pas achteraf achter de beslissing van de school schaart.

Nieuwsuur sprak zo'n twintig schoolbesturen uit het middelbaar onderwijs die te maken hebben met meerdere besmettingen, of een besmettingshaard.

'Het aantal besmettingen op school liep op en het bleef maar oplopen'

Haas en konijn op de Rode Lijst

Het gaat niet goed met de haas en het konijn in Nederland. De dieren zijn begin deze maand opgenomen in de Rode Lijst van bedreigde zoogdieren, die vandaag aan minister Carola Schouten is aangeboden. Op dit moment mag er nog gejaagd worden op wilde hazen en konijnen, maar een meerderheid in de Tweede Kamer wil daar een eind aan maken.

Haas en konijn staan op lijst bedreigde zoogdieren

STER reclame