ANP

De uitzending van 25 november: FvD wil af van Baudet / 'Piekbelasters groot deel stikstofprobleem' / Besmettingsrecord VS / Nieuwe blik op Indonesië / Ode aan Maradona

'Agrarische piekbelasters veroorzaken groot deel stikstofproblemen'

Een zeer groot deel van de stikstofneerslag in natuurgebieden wordt veroorzaakt door een handvol agrarische bedrijven in en rond beschermde natuurgebieden, zegt onderzoeksplatform Investico. Het gaat volgens het platform om enkele tientallen veehouderijen die "verantwoordelijk zijn voor honderden keren meer stikstofneerslag" dan woning- en wegenbouwprojecten in dezelfde regio.

Dat komt doordat deze bedrijven veel ammoniak uitstoten én binnen enkele honderden meters van beschermde natuurgebieden liggen. "In die kritieke zone bevinden zich honderden veebedrijven, waarvan er 25 uit het onderzoek behoren tot de 10 procent grootste uitstoters van ammoniak in Nederland", schrijft Investico.

Boerenorganisatie LTO Nederland stelt dat het Investico-onderzoek complexiteit mist. Vicevoorzitter Dirk Bruins van LTO is vanavond te gast. Ook spreken we met Jan Willem Erisman, hoogleraar Integrale Stikstofstudies, over het onderzoek van Investico.

'Deze lijst laat zien dat de uitkoopregeling veel gerichter kan'

Baudet wil door, bestuur wil hem kwijt

De storm bij Forum voor Democratie lijkt voorlopig niet te gaan liggen. Thierry Baudet, die maandag opstapte als leider van de partij, wil leiderschapsverkiezingen en stelt zichzelf daarbij kandidaat. Een meerderheid van het partijbestuur wil hem juist per direct uit het bestuur hebben.

Maar Baudet is niet van plan op te stappen. Hij zegt dat zijn critici in de partij proberen "een ordinaire coup" te plegen. Hoe nu verder? Politiek verslaggever Arjan Noorlander praat ons bij.

Baudet wil door, maar steun binnen partij brokkelt af

Besmettingsrecord in VS

De corona-situatie in de Verenigde Staten blijft verslechteren. Voor het eerst in de pandemie zijn er in elk van twee opeenvolgende weken een miljoen besmettingen bijgekomen in het land.

Het zijn steeds vaker plattelandsgebieden waar het virus toeslaat. Veel inwoners van afgelegen, dunbevolkte gebieden dachten dat ze daar veiliger zouden zijn dan in de grote steden, maar een gemeenschap in de staat Georgia bewees al tijdens de eerste golf het tegendeel. Vanavond een reportage vanuit Albany, Georgia.

'Ik heb extra lijkzakken besteld voor na Thanksgiving'

Nieuwe blik op onafhankelijkheidsstrijd

Bekendheid kreeg de Vlaamse auteur David Van Reybrouck met zijn bestseller over de dekolonisatie van Congo. De afgelopen zes jaar waagde hij zich aan een studie naar het Nederlandse koloniale verleden in Indonesië. Net op tijd want veel van de honderden stokoude getuigen met wie hij voor het boek Revolusi sprak, leven niet meer. Uniek is dat het boek, dat morgen verschijnt, de kwestie niet perse door Nederlandse of Indonesische bril bekijkt, maar als geopolitieke mijlpaal. Wij spraken uitgebreid met Van Reybrouck over zijn onderzoek.

'Er is bijna nooit geschreven over het lot van de Indonesiërs'

Ode aan Maradona

Diego Armando Maradona is op 60-jarige leeftijd overleden. Voetbalschrijver David Endt brengt een ode aan een van de beste voetbalspelers ooit.

'Diego, je was onaantastbaar aanraakbaar'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl