Nieuwsuur
ANP

Vaccins mogelijk nog dit jaar in EU beschikbaar

De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna worden mogelijk in de tweede helft van december voorwaardelijk toegelaten in de EU. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie gezegd na overleg met de EU-leiders. De twee farmaceuten zeggen op basis van tussentijdse resultaten dat hun vaccin 95 procent effectief is.

Het kabinet maakte vandaag bekend dat 60-plussers, kwetsbare groepen en zorgmedewerkers als eersten het coronavaccin moeten krijgen. Vaccinatie is gratis en vrijwillig. Het kabinet neemt hiermee het advies van de Gezondheidsraad over en kiest allereerst voor het beschermen van kwetsbaren en het voorkomen van overbelasting van de zorg.

We volgen de ontwikkelingen rond de vaccins en de ministerraad in Den Haag, en doen vanavond verslag. Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer in Nederland, is te gast.

Zijn we logistiek klaar voor een coronavaccin?

Coronacrisis maakt baan als leraar aantrekkelijk

Al jarenlang komt het onderwijs structureel leraren tekort, maar uitgerekend door corona kan daar nu verandering in komen. Steeds meer mensen die door de epidemie werkloos zijn geworden, zien in een baan als onderwijzer een wenkend perspectief.

De pabo heeft tien procent meer eerstejaars dan vorig jaar en er hebben zich 1500 zij-instromers gemeld. Wij spreken met twee mensen die momenteel een opleiding volgen: een onderwijsassistent en een leraar.

'Lesgeven geeft verrassend veel voldoening'

Jos B. moet 12,5 jaar de cel in

De rechtbank in Maastricht heeft Jos B. schuldig bevonden aan het seksueel misbruiken en het ontvoeren van Nicky Verstappen met de dood tot gevolg. De 58-jarige B. is daarvoor veroordeeld tot 12 jaar cel. Ook kreeg hij er nog zes maanden bij voor het bezit van kinderporno.

Volgens de rechtbank was de dood van Nicky een rechtstreeks gevolg van het handelen van B., maar heeft de 58-jarige Limburger Nicky niet opzettelijk gedood. B.'s advocaat Gerald Roethof laat weten beroep aan te tekenen.

Oud-rechter Frank Wieland is te gast in de studio.

12,5 jaar cel voor Jos B. in zaak-Nicky Verstappen

STER reclame