Herten

De uitzending van 12 november: Waar moet het vuurwerk heen? / Crisis op Downing Street 10 / Herten steriliseren / Debat over vrijheid van meningsuiting

Waar moet al het vuurwerk heen?

Het kabinet wil voor de komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod, en neemt daar naar verwachting morgen een besluit over. Maar wat moet er dan gebeuren met al het vuurwerk dat al ligt opgeslagen? De grote vuurwerkbedrijven hebben grote bunkers waar vuurwerk veilig kan liggen. Deze zitten al bomvol. Bij een verbod stokt de verspreiding naar alle verkooppunten. In totaal gaat het om miljoenen kilo's vuurwerk, waarvan niemand weet wat er mee moet gebeuren.

Waar moet al het vuurwerk heen?

Crisis op Downing Street 10

Grote problemen voor de Britse premier Boris Johnson: er is ruzie over de benoeming van een nieuwe stafchef. En dat tegen de achtergrond van de coronacrisis met meer dan 50.000 coronadoden en een gesprek met Joe Biden deze week, die zijn zorgen heeft geuit over de gevolgen van de brexit voor de vrede in Noord-Ierland.

Wat is er allemaal aan de hand? En waar staan we als het gaat om de brexit? De onderhandelingen hebben deze week weinig opgeleverd, dus volgende week gaat het erom spannen. Correspondent Tim de Wit praat ons bij. Te gast is Rem Korteweg, brexit-expert van Instituut Clingendael.

Cruciale week in gesprekken VK en EU, waar staan we nu?

Dierenartsen komen met alternatief voor afschieten herten

Het afschieten van grote grazers in natuurgebieden leidt regelmatig tot grote onrust in het land: in de Oostvaardersplassen, waar dit jaar weer tweeduizend edelherten worden geschoten, of in de Amsterdamse waterleidingduinen, waar ook duizenden dieren moeten worden gedood om de wildstand op het gewenste peil te krijgen. Een collectief wildlife-dierenartsen heeft nu een alternatief voor de jacht ontwikkeld. Een wereldprimeur.

Dierenartsen komen met alternatief voor afschieten herten

Debat over vrijheid van meningsuiting

Met heel veel emotie werd er vandaag in de Tweede Kamer gedebatteerd. De onthoofding van de Franse leraar Paty en de bedreiging van de Rotterdamse leraar heeft de discussie over vrijheid van meningsuiting weer terug op de politieke agenda gezet. Grote vraag: hoe steunen we onze leraren die die vrijheid moeten onderwijzen aan hun leerlingen?

De vraag die daaruit volgt is: mag je binnen die vrijheid dan ook weer pleiten voor inperking ervan? We bespreken het uitgebreid met politiek duider Arjan Noorlander.

Scherp debat over vrijheid van meningsuiting

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl