De uitzending van 9 november: Coronavaccin / Aandacht voor burgerschap / Uitgestelde zorg / Sden

Pfizer: 'Coronavaccin 90 procent effectief'

Uit vroege onderzoeksresultaten van medicijnfabrikant Pfizer blijkt dat een coronavaccin van het bedrijf 90 procent effectief is. "Deze eerste resultaten zijn het vroege bewijs dat ons vaccin een infectie met covid-19 kan voorkomen", zegt topman Albert Bourla in een persbericht. Hij spreekt over een mijlpaal.

Nog niet alle onderzoeksresultaten zijn binnen. De farmaceut hoopt binnen twee weken de ontbrekende onderzoeksresultaten te publiceren. Daarna wil het bedrijf een aanvraag indienen bij de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten om het vaccin op de markt te brengen.

We spreken over de ontwikkelingen met Marc Bonten, hoogleraar medische microbiologie van het UMC Utrecht. Hij is vanavond te gast.

Pfizer meldt als eerste een effectief coronavaccin, Marc Bonten reageert

Scholen moeten aandacht besteden aan goed burgerschap

Vandaag is het wetsvoorstel Burgerschapslessen in de Tweede Kamer besproken. Het wordt wettelijk verplicht voor scholen om aandacht te besteden aan goed burgerschap, waarin de grondwet als uitgangspunt dient. Maar in diezelfde grondwet staat ook de vrijheid van onderwijs waardoor er wel weer ruimte blijft voor scholen om er eigen opvattingen op na te houden.

We bespreken het wetsvoorstel, en de weg ernaar toe, met studiogast Bram Eidhof, universitair docent burgerschapseducatie. Hij adviseert scholen en de politiek op dit onderwerp.

Scholen moeten aandacht besteden aan goed burgerschap

Zij zijn de dupe van de uitgestelde zorg

Hoewel het aantal besmettingen daalt, merken ze er in de ziekenhuizen nog weinig van. Operaties en behandelingen worden doorgeschoven omdat er plaatsgemaakt moet worden voor coronapatienten die spoedeisende zorg nodig hebben. Niet alleen knieoperaties worden op de lange baan geschoven, ook bijvoorbeeld operaties aan het hart.

Wij spreken met drie mensen die de dupe werden van deze problematiek. Zo verloor Henny Bakker afgelopen zomer haar man nadat zijn operatie aan de galblaas meerdere keren werd uitgesteld. En Tracey de Vroedt voelt zich een tikkende tijdbom, omdat ze al maanden wacht op een operatie aan haar aortaklep.

Dat zorg wordt uitgesteld, heeft grote gevolgen

Slimme steden: hoe ver willen we gaan?

Camera's, algoritmes en stromen data. Steeds meer steden zetten technieken in om het leven in de stad veiliger en efficiënter te maken. Klinkt misschien handig, maar het gaat niet altijd goed. Zo werd deze zomer in Rotterdam een scanauto ingezet om te kijken of mensen wel afstand hielden. Een veel te zwaar middel, vonden tegenstanders.

De discussie over privacy versus data woedt al langer. Maar nu technologie niet meer weg te denken is uit onze levens, is de vraag hoe we technieken dan wel zo kunnen inzetten dat onze steden er slimmer van worden. Moeten we dat überhaupt willen? En waar ligt de grens?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl