Nieuwsuur
AFP

Macron houdt spoedberaad na aanslag Nice

Net als gisteren leggen mensen vandaag bloemen bij de basiliek in Nice waar een aanslagpleger drie mensen doodstak. De Franse president Emmanuel Macron houdt vanwege de aanslag een spoedberaad met zijn ministers. Macron zei gisteren al dat de beveiliging van gebedshuizen en van scholen wordt opgevoerd.

We spreken met de Franse terreurdeskundige Cyrille Bret, hij schreef het boek Dix attentats qui ont changé le monde (Tien aanslagen die de wereld hebben veranderd). Ook spreken we met de Franse imam Hassen Chalghoumi. Hij waarschuwt voor het gevaar van het salafisme.

'Moslims in Frankrijk moeten nu opstaan om hier een eind aan te maken'

Verstopping in het ziekenhuis

De ziekenhuizen blijven volstromen met coronapatiënten. Elk bed is daardoor hard nodig, maar oudere patiënten (met of zonder corona) die klaar zijn met hun behandeling houden nu bedden bezet. Ze wachten vaak op een plek in het verpleeghuis, maar daar zijn grote wachtlijsten. Ondertussen raken de ziekenhuizen overbezet.

We lopen mee in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht waar de nood hoog is. In de studio praten we door met huisarts Henk Hoogervorst uit Hellevoetsluis. Wat kunnen huisartsen doen om de druk op de ziekenhuizen te verminderen?

Verstopping in het ziekenhuis door ouderen die wachten op verpleeghuiszorg

Verhoging minimumloon krijgt brede steun

Er blijkt politiek steeds meer draagvlak te zijn om het minimumloon te verhogen. Niet alleen linkse partijen zijn voorstander van het plan, ook het CDA is voor en zelfs de VVD geeft aan een verhoging van het minimumloon bespreekbaar te vinden, zo blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur.

Met de verkiezingen in het vooruitzicht zijn partijen aan het rekenen geslagen: hoe kan je van een minimumloon of uitkering fatsoenlijk rondkomen zonder de wirwar van allerlei toeslagen? Partijen verwachten hierover een flinke discussie tijdens de formatie. Over het verhogen van het minimumloon en het op de schop nemen van het toeslagensysteem lijkt er nu brede overeenstemming te zijn. Maar over het verhogen van de uitkeringen is nog veel verdeeldheid.

Verhoging minimumloon krijgt brede politieke steun

Strengere maatregelen in België

In België moeten niet-essentiële winkels en vakantieparken sluiten. Mensen met contactberoepen moeten hun werkzaamheden staken en de herfstvakantie wordt verlengd. Dat heeft de Belgische premier De Croo gezegd. In veel ziekenhuizen is de pijngrens inmiddels overschreden.

België naar een 'verstrengde lockdown' om zorg niet te laten bezwijken

STER reclame