De uitzending van 26 oktober: Ondernemers in problemen / Waterstofplannen niet realistisch / Crisisexpert kritisch op kabinet / Verdronken dorpen teruggevonden

Crisisexpert kritisch op crisisaanpak

Het is een cruciale week als het gaat om de cijfers van coronabesmettingen. Het kabinet gaat volgens ingewijden naar alle waarschijnlijkheid waarschuwen voor 'draconische maatregelen', als mensen zich niet aan de regels houden en de cijfers niet dalen. Crisisexpert Gert-Jan Ludden is te gast en gaat in op het beleid. "De samenleving is best bereid om een strengere aanpak te accepteren, maar dan willen ze wel de zekerheid dat het beter gaat daarna. Niets doen is geen optie als de cijfers niet minder worden. Maar we moeten tegelijkertijd perspectief bieden."

Crisisexpert kritisch op crisisaanpak

Ondernemers in problemen

Bedrijven van ondernemers die jarenlang een paar keer modaal verdienden, zijn nu volledig stilgevallen. Na maanden van coronacrisis is de buffer weg. Normaal gesproken helpt gemeente Amsterdam op jaarbasis zo'n duizend ondernemers die in de problemen komen. Dit jaar zijn het er al meer dan veertigduizend. Ongeveer de helft van alle ondernemers in Amsterdam heeft zich gemeld voor (financiële) hulp. Te gast is Jacqueline Zuidweg, zij doet de schuldhulpverlening voor ondernemers namens 136 gemeenten.

Ondernemers massaal aan de geldkraan, maar nog weinig in de schuldhulp 'door stigma'

Huidige waterstofplannen niet realistisch

Het wordt internationaal gezien als een van de belangrijkste instrumenten om afscheid te nemen van fossiele brandstof: groene waterstof. We zouden er schoon door kunnen rijden, het aardgas in ons huis ermee kunnen vervangen en fabrieken CO2-vrij laten draaien. Veel goede vooruitzichten. Maar volgens deskundigen zijn de kabinetsplannen niet realistisch. Voor de plannen is er namelijk veel meer groene elektriciteit nodig dan er daadwerkelijk is.

Huidige waterstofplannen niet realistisch

Verdronken dorpen teruggevonden in Noordoostpolder

In de Noordoostpolder zijn vier verdronken dorpen teruggevonden. Lange tijd werd gedacht dat Urk en Schokland de enige twee nederzettingen waren die in de late Middeleeuwen in het noordoostelijke deel van de Zuiderzee lagen. Maar dat blijkt nu toch anders te zijn. Maritiem archeoloog Yftinus van Popta ontdekte nog vier dorpjes. Voordat de zee rond 1400 na Christus het gebied opslokte, lagen er verschillende nederzettingen.

Verdronken dorpen teruggevonden

Advertentie via Ster.nl