De uitzending van 19 oktober: Kortere lontjes door corona / Kuipers over de vollopende ziekenhuizen / Het lot van de Oeigoeren

Kortere lontjes door corona

Ov-personeel, hulpverleners en handhavers hebben tijdens hun werk te maken met corona-agressie. De crisis lijkt te zorgen voor kortere lontjes. Vakbond FNV ziet dat werknemers die tijdens hun werk coronamaatregelen moeten handhaven, vaak agressie terugkrijgen als ze mensen aanspreken.

Een verpleegkundige, een trambestuurder en een boa doen vanavond hun verhaal. Te gast is Caroline Koetsenruijter. Zij traint mensen voor conflictsituaties en schreef een boek over agressie tegen hulpverleners.

Kortere lontjes door corona

Stijging ziekenhuisopnames zet door

Het aantal ziekenhuisopnames neemt gestaag toe. Mede doordat ze de reguliere zorg in stand willen houden, kunnen ziekenhuizen eigenlijk nauwelijks extra coronapatiënten opnemen. Het spreiden van patiënten over ziekenhuizen gaat ook moeizaam. We spreken erover met Ernst Kuipers van het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding.

Steeds minder reguliere zorg

Het lot van de Oeigoeren

Repressie, onderdrukking en de constante angst om in een van de vele heropvoedingskampen te verdwijnen. Jarenlang al is dat hoe het leven van veel Oeigoeren in het meest westelijke deel van China eruitziet.

Correspondent Sjoerd den Daas reisde door Xinjiang en maakte daar, terwijl hij constant werd geschaduwd door de autoriteiten, een reportage. We spreken met hem over de ongekende campagne van massadetentie die onder president Xi Jinping verder is geïntensiveerd.

De ongekende campagne van massadetentie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl