Nieuwsuur
ANP

Marseille verzet zich tegen Parijse regels

In Frankrijk staat de verhouding tussen de regering in Parijs en de lokale politiek in Marseille op scherp. In Marseille verzet zich men tegen de coronamaatregelen die door het 'elitaire Parijs' zijn opgelegd.

Afgelopen week is er veel geprotesteerd. De regering in Parijs had bepaald dat de horeca de deuren moest sluiten, maar de lokale restauranthouders hebben zich daar - met hulp van politici en artsen - fel tegen verzet. In Marseille wordt openlijk gesproken over het oprichten van een 'eigen' gezondheidsraad zodat de tweede stad van Frankrijk

Marseille zoekt onafhankelijkheid en maakt eigen coronabeleid

Rechters leggen meer huurkortingen op

Veel ondernemers hebben het zwaar in de coronacrisis. Ze hebben te kampen met teruglopende omzetten terwijl de vaste lasten gewoon hetzelfde blijven. Nu de crisis aan blijft houden, stappen meer huurders naar de rechtbank in de hoop een huurverlaging af te dwingen.

Gisteren nog kreeg een ondernemer te horen dat hij veel minder huur hoeft te betalen voor zijn koffiebar. En het komt vaker voor: rechters leggen steeds meer huurkortingen op.

Ondernemers die zuchten onder coronacrisis krijgen steeds vaker huurkorting

Wie is verantwoordelijk voor vaccins?

Farmaceuten werken hard aan tientallen verschillende vaccins voor het coronavirus. Het ontwikkelproces gaat veel sneller dan normaal gesproken het geval is. De producenten van de medicijnen willen dat de overheden - die veel druk op de processen zetten - garant staan als er bij onverwachte bijwerkingen claims worden ingediend.

In EU-verband is nu de afspraak gemaakt om garant te staan voor dat geval. Ook Nederland draagt bij aan die garantstelling. Emeritus hoogleraar klinische farmacologie Adam Cohen praat over hoe gebruikelijk dat is en hoe groot de kans is op bijwerkingen.

'100 procent veiligheid bestaat niet', overheid garant bij bijwerkingen vaccins

STER reclame