Nieuwsuur
Koen Laureij

De balans tussen maatregelen en steun van de bevolking

De sluiting om 22.00 uur van de horeca leidt tot feestjes in de privésfeer. Koninklijke Horeca Nederland pleit voor het terugdraaien van de beperkingen rond de sluitingstijden. Dit weekend gingen klanten op verschillende plaatsen na sluitingstijd naar nog geopende supermarkten om alcohol te kopen.

Kroegbazen in Breda pleiten voor het instellen van een avondklok. Burgemeester Paul Depla van Breda toont begrip voor dat pleidooi. "Het is een manier om samenkomsten op thuisfeestjes terug te dringen." In België hebben ze ervaring met een avondklok. En die werd niet overal op prijs gesteld. Vanavond praten we over de balans tussen maatregelen en begrip van de bevolking. Te gast zijn epidemioloog Frits Rosendaal en Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie.

Hoe zorg je dat mensen zich aan de coronamaatregelen houden?

China's assertieve buitenlandpolitiek

Waar China vroeger in zichzelf gekeerd was, probeert het nu op alle fronten de macht uit te breiden. Vanavond leggen experts aan de hand van een aantal voorbeelden uit hoe China dat in bijvoorbeeld Zweden doet. Want Chinese diplomaten slaan daar hard om zich heen. Te gast is sinoloog Ardi Bouwers.

In Zweden slaan Chinese diplomaten hard om zich heen

Textielrecyclers willen actie van de overheid

Jaarlijks brengen we met z'n allen in Nederland 138 miljoen kilo kleding naar de textielbakken. De nog draagbare kleding gaat naar vooral Oost-Europese landen. Dat is ongeveer de helft. Van de overige 70 miljoen kilo wordt van alles gemaakt, behalve nieuwe kleding. Want gerecycled katoen is gek genoeg duurder dan nieuwe katoen. De recyclingindustrie vermaalt die oude kleding op dit moment daarom tot grondstof voor hoedenplanken en poetslappen. Ze slaan nu alarm: de politiek moet de mode-industrie dwingen om gerecycled katoen te gebruiken. Anders doen ze het nooit.

'Politiek moet industrie dwingen gerecycled katoen te gebruiken'

STER reclame