Maasstad Ziekenhuis schaalt reguliere zorg af om beddentekort

Waar veel ziekenhuizen zich voorbereiden op het opschorten van een deel van de reguliere zorg, ziet het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zich genoodzaakt om die stap nu al te zetten. Door de toestroom van covid-19-patiënten ontstaat er een tekort aan bedden met als gevolg dat bepaalde behandelingen moeten worden uitgesteld.

Het gaat bijvoorbeeld om liesbreuk- of heupoperaties. Vanaf maandag zal het ziekenhuis afspraken gaan afzeggen. "We gaan 20 procent van de reguliere zorg afschalen", zegt bestuursvoorzitter Peter Langenbach. "In maart en april moesten we 60 procent afschalen, zover zijn we gelukkig nog niet. Maar het kan zijn dat we later weer op een punt komen waar wel pijnlijke keuzes moeten worden gemaakt."

Langenbach legt uit dat het pijnpunt deze keer bij de 'gewone' ziekenhuisbedden zit. "Tijdens de eerste golf was de capaciteit op de intensive care een probleem, maar nu is het aantal patiënten op de IC vrij laag. Veel coronapatiënten komen nu terecht in klinische bedden. Bedden die je ook nodig hebt voor mensen die bijvoorbeeld uit een operatie komen."

Code zwart voor het ziekenhuis

Een tekort aan 'gewone' bedden is volgens hem net zo bedreigend als een tekort aan IC-bedden. "Als dat landelijk de situatie wordt, zullen we uiteindelijk ook naar een lockdown toe moeten. Omdat patiënten dan niet meer vanuit de spoedeisende hulp naar een klinisch bed in een ziekenhuis kunnen worden overgeplaatst."

Het Maasstad Ziekenhuis loopt nu al regelmatig aan het einde van de dag tegen capaciteitsproblemen aan. "Van de week hadden we 's avonds echt nul bedden over om nog iemand op te nemen. Dat is voor een ziekenhuis echt code zwart, want dan lig je vol. Terwijl we voor spoedgevallen die met de ambulance komen altijd plek willen hebben."

We moeten alweer veel van artsen en verpleegkundigen vragen, terwijl sommigen nog niet eens vakantie hebben gehad.

Peter Langenbach, bestuursvoorzitter Maasstad Ziekenhuis

Het ziekenhuis is daarom ook bezig om coronapatiënten te laten overplaatsen, vertelt internist-infectioloog Jan den Hollander. "We melden mensen dan aan bij het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS). Ze gaan dan naar Terneuzen, Zwolle of Groningen. Maar dat is niet heel prettig voor de patiënt."

Sowieso is het de vraag hoe lang het overplaatsen van patiënten vol te houden is, zegt bestuursvoorzitter Langenbach. "We zien dat ziekenhuizen in andere regio's ook enorm aan het vollopen zijn. Op een gegeven moment houdt het op."

Beter voorbereid na eerste golf

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 733 coronapatiënten, van wie 160 op de intensive care. Het LCPS meldde gisteren de nieuwste cijfers. De verwachting is dat het aantal ziekenhuisopnames in de komende week verder zal stijgen.

In Rotterdam hadden ze gehoopt dat de piek pas later zou komen. "Maar we zijn deze keer wel voorbereid", zegt Langenbach. "Direct na de eerste golf hebben we besloten om de IC te verbouwen om zo meer ruimte te maken voor coronapatiënten. Ook hebben we verpleegkundigen zo opgeleid dat ze op meerdere afdelingen kunnen werken."

Hij merkt wel dat de werkdruk voor artsen en verpleegkundigen weer flink oploopt. "We moeten vanwege de toestroom van coronapatiënten alweer veel van ze vragen, terwijl sommigen nog niet eens vakantie hebben gehad. Ze weten nu ook uit ervaring wat er op ze af kan komen, dat maakt de mentale belasting zwaarder."

'We kunnen ze niet buiten houden'

Hien van Leeuwen-Nguyen, internist acute geneeskunde, erkent dat het hard werken is. "In het voorjaar was bijna alle reguliere zorg opgeschort, maar we zien nu de reguliere patiënten naast de coronapatiënten. Dat maakt het uitdagender. En dat maakt soms ook dat het schuurt, want je wilt beide groepen goede zorg geven."

Ook Den Hollander vindt dat de combinatie knelt. "De reguliere zorg komt door de covid-zorg in gevaar, maar dat kan niet anders. Als coronapatiënten zuurstof nodig hebben, dan kan alleen het ziekenhuis ze dat bieden. Dus je kunt ze niet buiten houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl