De uitzending van 24 september: Italië doet het goed / Regionale maatregelen / Minder bezoekers in musea / Hoe verder met Nord Stream 2?

Doet Italië het echt zo veel beter?

Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt snel op. De curves in Frankrijk en Spanje gaan zorgwekkend snel omhoog en ook in Nederland stijgen de percentages snel. Italië doet het in vergelijking met andere Europese landen verrassend goed.

Hoe komt dat? Nieuwsuur is bij Italiaanse scholen, die vandaag pas weer openen na een half jaar gesloten te zijn geweest. Ook praten we met Giovanni Leoni, vice-voorzitter van de Italiaanse artsenvereniging. Correspondent Mustafa Marghadi praat ons bij met de laatste stand van zaken.

'De verlaten dorpen en steden hebben een enorme indruk gemaakt'

Meer en meer besmettingen, wat doen overheden?

Het aantal bevestigde coronabesmettingen liep vandaag op met 2552. Gisteren werden nog 2359 besmettingen gemeld. Het aantal bij het RIVM gemelde doden bedroeg 16, een aantal dat sinds eind mei niet meer is gemeld. De meeste infecties vinden plaats in de Randstad.

Moeten overheden niet meer doen om de verspreiding af te remmen? En hoe ingewikkeld is het voor bestuurders dat een flink deel van de bevolking de huidige maatregelen al te veel vindt? Te gast is Jos Wienen, de burgemeester van Haarlem.

'De oplossing is dat de bevolking het virus weer serieus neemt'

Miljoenen minder bezoekers in musea

Het coronavirus zorgt voor een dramatische daling in bezoekersaantallen bij musea. Die lopen zo'n 300 miljoen euro aan eigen inkomsten mis, becijfert de Museumvereniging. Voor sommige musea komt het voortbestaan daarmee in gevaar.

'We hadden een buffer, maar dat verdwijnt als sneeuw voor de zon'

Hoe nu verder met Nord Stream 2?

De vergiftiging van oppositieleider Navalny heeft de Duits-Russische betrekkingen onder hoogspanning gezet. In Duitsland gaan steeds meer stemmen op om Nord Stream 2, een gigantisch gaspijpleidingproject, stil te leggen.

Bondskanselier Angela Merkel twijfelt. De economische belangen zijn groot. Vanavond een reportage over Nord Stream 2 en de bekoelde relatie.

Duitsland in lastig parket door Europese druk om Moskou te straffen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl