De uitzending van 20 september: Strengere maatregelen in de Randstad / Geen suikertaks in strijd tegen overgewicht / Van wie is de maan eigenlijk?

Strengere coronamaatregelen in de Randstad

Sinds 18.00 uur gelden in grote delen van de Randstad strengere coronamaatregelen. Zo mogen horecagelegenheden vanaf middernacht geen nieuwe gasten meer binnenlaten en moeten ze om 01.00 uur sluiten. Maar hoe gaat het bijvoorbeeld morgenochtend in de supermarkt? De burgemeesters van de zes veiligheidsregio's waar de strengere maatregelen gelden, willen dat die bijvoorbeeld weer aparte uren instellen voor ouderen en kwetsbaren. Maar gaan ze dat ook doen?

Volgens premier Mark Rutte is corona bezig aan een comeback. Hij deed vrijdag bij de persconferentie een dringende oproep aan "jong en oud" om de basisregels weer in acht te nemen. Hoe zorg je dat mensen weer meer gaan opletten? Dat bespreken we met Arie Dijkstra, hoogleraar gedragswetenschappen aan de Universiteit Groningen.

Strengere coronamaatregelen ingegaan in de Randstad

Geen suikertaks in de strijd tegen de kilo's

Ruim zes miljoen volwassen Nederlanders zijn te zwaar. De wethouders van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht willen daarom dat het kabinet een belasting op frisdranken invoert. Maar die suikertaks komt er voorlopig niet, besloot staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis begin september. Hij houdt het op afspraken met de fabrikanten.

Een gemiste kans, vinden ze in Rotterdam. waar ruim de helft van de inwoners overgewicht heeft. Om Rotterdammers te helpen van hun overbodige kilo's af te komen is de stad een project gestart: Proeftuin Gezond Gewicht. De Rotterdamse aanpak lijkt te werken, de komende maanden gaan er meer gemeenten mee aan de slag.

Geen suikertaks in de strijd tegen de kilo's

Wie heeft er recht op de rijkdommen van de ruimte?

De NASA wil commerciële bedrijven inschakelen om stof en stenen van de maan te bemachtigen. Dat maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie deze week bekend. Het roept vragen op over het eigendomsrecht in de ruimte. Van wie zijn de maan, de planeten en asteroïden, en hun grondstoffen eigenlijk? Onze econoom Mathijs Bouman zocht het uit, in het laatste deel van onze serie over de economie van de ruimte.

Wie heeft er recht op de rijkdommen van de ruimte?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl