De uitzending van 11 september: Hoger onderwijs nog vooral online / Migranten Lesbos dakloos / Ambassadeur over Wit-Rusland / Dagje uit naar de ruimte?

Hoger onderwijs nog steeds vooral online

Terwijl middelbare scholieren alweer klassikaal les krijgen, zitten studenten nog vooral thuis. Vanwege de 1,5 meter afstand die moet worden gehouden, kunnen maar weinig studenten college's volgen aan universiteiten of hogescholen. Daardoor wordt nog steeds vooral online onderwijs gegeven. En dat leidt tot motivatie- en mentale problemen bij studenten. Rector(en) maken zich zorgen om studie-uitval en pleiten voor versoepeling van de regels.

Fysieke lessen 'cruciaal voor goed onderwijs'

Migranten Lesbos al dagen dakloos

Duizenden migranten op het Griekse eiland Lesbos slapen al nachtenlang in de buitenlucht na de branden die opvangkamp Moria in de as legden. Europese landen hebben toegezegd een deel van de dakloze mensen op te vangen, voornamelijk kinderen. Voor de brand waren die landen nauwelijks bereid migranten vanuit Moria op te nemen, terwijl de leefomstandigheden in het overbevolkte kamp al lange tijd erbarmelijk zijn. We spreken erover met Gerald Knaus, de man die wordt gezien als architect van het vluchtelingenakkoord uit 2016.

'Moria werd de afgelopen maanden een hel'

Ambassadeur over onrust Wit-Rusland

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk kwam het deze week opnieuw tot confrontaties tussen demonstranten en de politie.

Het is al weken onrustig in het land. President Loekasjenko, 26 jaar aan de macht, won op 9 augustus volgens de officiële uitslag opnieuw de verkiezingen. Maar de oppositie, en ook de EU en de VS, zijn er van overtuigd dat hij alleen door schaamteloze fraude heeft gewonnen.

We spreken vandaag de Wit-Russische ambassadeur in Nederland, Andrei Yeudachenka.

'Mijn land heeft dringend behoefte aan vergaande hervormingen op alle fronten'

Een 'dagje uit' naar de ruimte?

Wubbo Ockels en André Kuipers kregen de kans al, maar als het aan Elon Musk, Richard Branson en Jeff Bezos ligt is een tripje naar de ruimte straks ook iets voor jou. De miljardairs zetten alles op alles om ook toeristen binnenkort per raket of vliegtuig de ruimte in te krijgen. Maar: wordt het ooit iets voor het grote publiek om het universum te ontdekken?

Verslaggever Mathijs Bouman zoekt uit wat je ervoor over moet hebben en neemt daarom ook plaats in een simulator om te zien wat zo'n tripje buiten de dampkring met zijn lichaam doet.

Een 'dagje uit' naar de ruimte?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl