De uitzending van 10 september: Opvang migranten Lesbos / Nederlanders niet ontevredener / Coronaboete omlaag / Geld verdienen in de ruimte

Waar moeten de migranten op Lesbos naartoe?

De coalitiepartijen willen 100 migranten uit het afgebrande kamp Moria op Lesbos naar Nederland halen. Het kamp is in de as gelegd en duizenden bewoners zijn dakloos geraakt. Europa-correspondent Saskia Dekkers is op Lesbos. We spreken haar vanavond.

"Er is sprake van zo'n grote ramp dat het kabinet besloten heeft voor een keer een uitzondering te maken", zegt staatssecretaris van asielzaken Ankie Broekers-Knol. Politiek duider Arjan Noorlander vertelt waarom Nederland nu toch overstag gaat.

Waar moeten de migranten op Lesbos naartoe?

Nederlanders niet ontevredener door corona

De impact van de coronacrisis op Nederland is groot, maar Nederlanders worden er niet minder tevreden van over hun eigen leven. In onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) uit juli geven mensen gemiddeld een 7,9 voor hun leven, wat even hoog is als voor de coronapandemie.

Nederlanders maken zich wel zorgen, maar met name over (kwetsbare) anderen en over de toekomst. Te gast is SCP-directeur Kim Putters.

Coronacrisis heeft nog weinig invloed op ons welbevinden

Coalitie: coronaboete omlaag, geen strafblad

De boete voor het overtreden van de 1,5 meter-regel wordt waarschijnlijk 99 euro in plaats van de huidige 390 euro. Coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie willen dat dit wordt vastgelegd in de nieuwe coronawet. Door het lagere bedrag krijgen overtreders geen aantekening op hun strafblad.

Sinds het begin van de coronacrisis zijn met noodmaatregelen vrijheden ingeperkt. Zoals het bezoek verbod bij verpleeghuizen, het verplicht afstand houden en de boetes als je maatregelen overtreedt. De coronawet moet die noodgrepen vervangen. Maar de coronawet stuit op flink verzet bij deskundigen, in de Tweede Kamer en ook binnen de coalitie.

Coalitie: coronaboete omlaag, geen strafblad

In de ruimte valt veel geld te verdienen

Grote namen als het SpaceX van Elon Musk en Virgin Atlantic van Richard Branson domineren het nieuws als we het over ruimtereizen hebben, maar ook Nederland doet aan ruimtevaart. We steken er jaarlijks miljoenen euro's in, maar waar gaat het geld naartoe?

In een nieuwe serie ontdekt Mathijs Bouman hoe er geld kan worden verdiend in het heelal. In de eerste aflevering bekijkt Mathijs de Nederlandse ruimtevaartindustrie.

In de ruimte valt veel geld te verdienen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl