Een teststraat in Volendam

Ministerie betaalde miljoenen meer voor eerste coronatesten

In de eerste maanden van de coronacrisis is door het ministerie van Volksgezondheid meer betaald voor coronatests dan op basis van de kostprijs te verwachten was. Het bedrag - 95 euro per test - werd volgens het ministerie vastgesteld na advies van experts omdat er geen objectief inzicht gekregen kon worden in de 'reële kosten'. Na twee maanden werd het bedrag bijgesteld omdat het te hoog bleek.

Een coronatest is dan wel gratis voor de persoon die getest wordt, maar kost natuurlijk wel geld. Laboratoria rekenen kosten voor het uitvoeren van de test en GGD's voor het inrichten van de teststraten.

Advies arts

Uit navraag door Nieuwsuur blijkt dat in het originele tarief van 95 euro een bedrag voor medisch advies van een specialist verwerkt zat, terwijl voor tests uit GGD-teststraten geldt dat er meestal geen specialist aan te pas komt. Per 1 juni werd het tarief daarom verlaagd naar 65 euro, mede na een berekening van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Toen waren al ruim 360.000 mensen getest voor het hogere tarief. In totaal is naar schatting 11 miljoen euro betaald aan meerkosten voor de adviezen van artsen die in veel gevallen niet zijn verstrekt.

Paul Savelkoul, medisch microbioloog in het academisch ziekenhuis in Maastricht, vindt de prijs van 95 euro niet onredelijk. "In de eerste weken van de crisis hebben artsen wel degelijk meegekeken en geadviseerd bij het testen. Dat heeft toen veel tijd gevraagd. Dat wordt op deze manier gecompenseerd." Dat het tarief sinds juni lager ligt, vindt hij logisch, omdat het testen steeds meer routine is geworden en minder aandacht vraagt.

Ook gezondheidseconoom Xander Koolman vindt het logisch dat het tarief is verlaagd. "Mensen komen binnen in de teststraat en horen twee dagen later 'ja' of 'nee'. Het advies van een arts hoort niet in dat tarief thuis."

200 euro per test

Nieuwsuur onderzocht ook hoe het bedrag zich verhoudt tot de kosten die laboratoria hebben. De grotere zelfstandige laboratoria zeggen tussen de 30 en 40 euro per test kwijt te zijn. Ziekenhuislaboratoria, die vaak een grotere overhead hebben, noemen bedragen van tussen de 50 en 60 euro per test.

De verwachting is dat dit bedrag daalt naarmate er op grotere schaal wordt getest. "Naar mijn beste inschatting kan dit bedrag nog verder naar beneden", zegt Koolman. Vooral grote labs, die goedkoop kunnen testen, maken flinke winst. Een lab dat duizend testen per dag doet maakt per maand tonnen winst.

Inmiddels zijn er ook commerciële aanbieders op de markt. Die bedienen vaak medewerkers van zorg- en onderwijsorganisaties die snel getest moeten worden, maar bij de GGD-teststraten niet terecht kunnen. De bedragen die commerciële aanbieders vragen, lopen op tot 200 euro per test. Zij garanderen dan een uitslag binnen 24 uur.

Zorg- en onderwijsbonden hebben minister Hugo de Jonge gevraagd om voorrang bij teststraten voor hun personeel, maar de minister zegt vandaag dat dat best een ingewikkelde puzzel is. "Want als daardoor de wachttijden voor de rest heel erg oplopen, hebben we weer een nieuw probleem. Ik kom daar zo snel mogelijk op terug. Ik denk einde van de week."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl