Coronatests worden uitvoerd op de universiteit van Luik.

De uitzending van 3 september: De strijd om coronatests / Oppositie in Wit-Rusland vanuit Litouwen / Duiken naar natuurparels

Grote belangen bij verdeling coronatests

Ruim een half jaar na het uitbreken van corona loopt het Nederlandse testbeleid nog altijd niet vlekkeloos. Ook vandaag is er weer gedoe rondom het testbeleid. De GGD's meldden dat op de helft van de testlocaties mensen niet binnen 48 uur terechtkunnen.

Het ministerie van VWS ziet zich zelfs genoodzaakt om testcapaciteit in Duitsland in te kopen. Maar de Nederlandse laboratoria zitten nog helemaal niet aan hun maximale capaciteit. Waarom gaat straks een wattenstaafje uit een teststraat in Amsterdam helemaal naar Duitsland, terwijl die ook bij een lab om de hoek onderzocht kan worden?

Op de achtergrond blijken grote belangen te spelen.

De hevige strijd tussen verschillende laboratoria

De Wit-Russische oppositie vanuit Litouwen

Wit-Russische oppositievoerders die het land hebben verlaten verzamelen zich in Litouwen. De bekendste van hen is Svetlana Tichanovskaja, de oppositieleidster. Ook twee deejays zijn Wit-Rusland ontvlucht.

Nieuwsuur spreekt met de Litouwse minister van buitenlandse zaken, Linas Linkevicius. Hij vindt dat de Europese Unie 'verdeeld, gebrekkig en niet efficiënt' reageert op de ontwikkelingen in Wit-Rusland.

'EU reageert verdeeld en gebrekkig op Wit-Russische protesten'

Verborgen natuurparels onder water

Nieuwsuur duikt het water in op zoek naar verborgen natuurparels. Twee ecologen en een filmmaker nemen ons mee naar een schietterrein, een industriegebied en de Noordzee, waar het mooier is dan je nu misschien denkt.

We bezoeken scheepswrakken in de Noordzee, die enorm veel leven aantrekken. En we kijken in de door industrie gedomineerde Rotterdamse haven, waar beschermde plant- en diersoorten weten te overleven.

Natuurparel op de bodem van de Noordzee

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl