Nieuwsuur
ANP

Kamerdebat over coronacrisis en positie Grapperhaus

Een spannende dag voor minister van Justitie Ferd Grapperhaus en het kabinet. Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over de coronacrisis en de genomen maatregelen, maar de positie van Grapperhaus komt ook aan de orde. Hij ging onlangs door het stof omdat er niet voldoende afstand werd gehouden op zijn bruiloft. Op nieuw gepubliceerde foto's is te zien dat hij meerdere coronaregels overtreedt. De linkse oppositie vindt dat hij hierdoor ongeloofwaardiger wordt.

'Grapperhaus liet een oscarwaardige traan'

Burgemeesters zijn de baas in deze crisis, niet de minister

GGD's die maar moeizaam kunnen opschalen, testcapaciteit die tekort schiet en verwarring over de vraag wie er eigenlijk de baas is bij de beheersing van de coronacrisis. Oud-GGD-directeuren Laurent de Vries en Richard Janssen en crisisexpert Gert-Jan Ludden zien met lede ogen aanzien hoe de regie in de bestrijding van de pandemie is verdeeld over veel te veel instanties.

Door een weeffout in de wet is er geen directe aansturing vanuit Den Haag en structurele bezuinigingen vanaf 2008 bij de GGDs maken dat de slagkracht ontbreekt. En dat nekt ons, volgens de drie deskundigen.

'Er zijn te veel partijen en bestuurders, de corona-aanpak is een poldergedrocht'

7 op 10 willen zich laten vaccineren, de vraag is of dat genoeg is

Een flink deel van de Nederlanders wil zich niet laten inenten als er een goed werkend vaccin tegen corona beschikbaar komt, of twijfelt daar nog over. Dit blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van Nieuwsuur.

De meeste Nederlanders, zeven op de tien, zijn wél bereid zich te laten vaccineren. Maar de vraag is of een vaccinatiegraad van zo'n 70 procent genoeg is om de samenleving te beschermen tegen een nieuwe opleving van het coronavirus.

Wat zijn de overwegingen van 'niet-prikkers'? Zijn twijfelaars te overtuigen wél een vaccinatie te nemen? Vanavond een reportage.

'De vaccinatiebereidheid kan heel snel fluctueren'

STER reclame