Minister Hoekstra is thuis vanwege een verkoudheid.

Hoekstra: bedrijven en mensen moeten zich aanpassen, en soms nieuw werk zoeken

Met het vandaag gepresenteerde corona-steunpakket komt het kabinet met een tweeledige boodschap. Er blijft steun voor bedrijven die het nodig hebben, maar veel mensen zullen op zoek moeten naar nieuw werk. "Het is aan ondernemers zelf om elke keer een plan voor de toekomst te maken. Ik kan niet op bedrijfsniveau adviseren", zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën in gesprek met Nieuwsuur.

Het steunpakket wordt verlengd, maar de regelingen worden soberder en er wordt ook gekeken naar hoe de steun afgerond wordt. Daarmee dwingt minister Hoekstra mensen en bedrijven om zich aan te passen. "We hebben veel beleid ontwikkeld voor omscholing en om mensen van werk naar werk te begeleiden", zegt Hoekstra.

Lange periode van omzetverlies voor de boeg

De minister wijst op de grote verschillen binnen sectoren. "Binnen de horeca zie je grote verschillen. Strandtenten en zaken met grote terrassen hebben goede omzetten gedraaid met het goede weer, maar discotheken zitten in een lastig parket. Met de huidige maatregelen is dat een sector die nog een lange periode van omzetverlies voor de boeg heeft."

Het Centraal Planbureau adviseerde eerder om bepaalde maatregelen, zoals loondoorbetalingsmaatregel NOW, te versoberen, zodat bedrijven niet door de overheid in leven worden gehouden. Toch houdt het kabinet de NOW in stand. "Het pakket wordt de komende negen maanden wel degelijk afgebouwd. Het wordt steeds iets soberder, maar we vinden het wel heel belangrijk dat zoveel mogelijk bedrijven de crisis overleven."

Zijn bezuinigingen ontontkoombaar?

Hoekstra hoopt dat dit het laatste pakket is dat het kabinet presenteert. "Dat zou betekenen dat de economie zo'n extreem niet meer nodig heeft. Maar we weten niet hoe het virus zich ontwikkelt, en ook niet hoe de economie zich zal ontwikkelen."

Voor de financiering van de maatregelen leent de Nederlandse overheid tientallen miljarden euro's. Of er uiteindelijk flink bezuinigd moet worden, wil Hoekstra nog niet zeggen. "Uiteindelijk moeten die ook worden terugbetaald. Maar dat kan ook over een langere tijd, van tien of vijftien jaar. Als het goed gaat met de economie kan je tegelijkertijd belastingen verlagen, de overheidsfinanciën op orde brengen en investeren in de economie."

Bekijk hieronder het hele gesprek met minister Wopke Hoekstra.

Minister Hoekstra over coronasteunpakket

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl