Nieuwsuur
Getty Images

Zorgen om openen middelbare scholen zonder mondkapjes en afstand

Een week voor de middelbare scholen in regio Noord opengaan, nemen zorgen bij docenten over de veiligheid toe. Zo'n 80 procent van de ondervraagde docenten in een enquête van vakbond Leraren in Actie vindt het zonder mondkapjes en social distancing op school niet veilig vinden.

Het Europese RIVM adviseert dat middelbare scholieren in de klas moeten afstand houden. In veel Europese landen doen ze dat ook, maar van het kabinet hoeft het niet. En niet iedereen is daar gerust op.

Wat vinden ze hier van in Den Haag en had er niet veel eerder over nagedacht moeten worden?

Zorgen om openen middelbare scholen zonder mondkapjes en afstand

Rellen na 'ongeloofwaardige verkiezingen' Wit-Rusland

In verschillende steden in Wit-Rusland braken vannacht rellen uit nadat bekend werd dat president Aleksandr Loekasjenko voor de zesde keer de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Volgens de kiescommissie heeft Loekasjenko 80 procent van de stemmen gekregen, maar lokale journalisten melden grootschalige fraude met de stembiljetten.

De politie trad hard op: betogers werden met knuppels geslagen en de politie gebruikte flitsgranaten om de demonstranten uiteen te drijven. Ook nu wordt er gedemonstreerd in hoofdstad Minsk.

Slagen de autoriteiten erin de onlusten te beëindigen, of houden de demonstranten vol en lukt het ze zelfs om een einde te maken aan de dictatuur, zoals de oppositie voorspelde? In de uitzending het laatste nieuws.

Wat gaat de oppositie in Wit-Rusland nu doen?

Hoe staan jongeren tegenover de overheid?

In 2018 sprak Nieuwsuur een aantal 18-jarigen over wat ze beweegt en hoe ze naar de toekomst kijken, niet vermoedend dat ze twee jaar later van het ene op het andere moment zouden worden beknot in hun vrijheid. Nu spreken we de jongeren, inmiddels twintigers, opnieuw. Houden ze zich goed aan de regels, en hoe staan ze tegenover de overheid en media?

Hoe staan jongeren tegenover de overheid?

STER reclame