Nieuwsuur
nieuwsuur

Ruzie in het dorpje waar Van Gogh zijn laatste werk maakte

Het bleef 130 jaar lang onduidelijk waar Van Gogh zijn laatste schilderij heeft gemaakt. Afgelopen week werd de locatie bekendgemaakt. Een oude ansichtkaart van het Franse dorpje Auvers-sur-Oise leidde Van Gogh-kenner Wouter van der Veen naar de juiste plek. Maar in dat dorpje zorgt de ontdekking inmiddels voor onrust en ruzie.

Ontdekte boomstammen van Van Gogh zorgen voor ruzie in het dorp

Hoe onschuldig is TikTok?

President Trump zegt dat hij muziekvideo-app TikTok in de Verenigde Staten gaat verbieden. TikTok is eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance. In de VS zijn al langer zorgen over censuur en misbruik van gebruikersgegevens door de Chinese overheid. Zijn de zorgen begrijpelijk? We praten vanavond in de studio met tech-expert Mary-Jo de Leeuw.

Zijn de zorgen over TikTok terecht?

Ook Portugees worstelt met slavernijverleden

Ook in Portugal is het debat over racisme en kolonialisme in alle hevigheid losgebarsten. In Lissabon komt nu het eerste nationale monument ter nagedachtenis van het slavernijverleden. Initiatiefneemster Beatriz Gomes wijst correspondent Rop Zoutberg waar het monument komt te staan. Ze wil erkenning en aandacht voor het slavernijverleden in haar land. Sommige Portugezen vinden het monument omstreden.

Ook Portugal worstelt met slavernijverleden

STER reclame