Nieuwsuur
Nieuwsuur

Claim Holocaust-nabestaande tegen Deutsche Bahn

De Duitse spoorwegen moeten excuses maken en compensatie betalen voor hun aandeel in de vervolging van Joden, Sinti en Roma. Dat vindt Holocaust-nabestaande Salo Muller. Hij heeft een claim neergelegd bij de Duitse staat en spoorwegbedrijf Deutsche Bahn.

Vanaf de Nederlandse grens vervoerde de Deutsche Reichsbahn in de Tweede Wereldoorlog Joden, Sinti en Roma naar de vernietigingskampen. Onder de slachtoffers waren de ouders van Muller. De Reichsbahn kreeg voor het vervoer geld uit geroofde Joodse bezittingen.

In een reportage spreken we over de transporten en de claim met Salo Muller, zijn advocaat en historicus Dirk Mulder.

Salo Muller wil excuses en compensatie van Duitse spoorwegen

Geen landelijke mondkapjesplicht, wel lokale experimenten

De voorzitters van de veiligheidsregio's spraken woensdagmiddag in Utrecht tijdens een ingelast Veiligheidsberaad over de jongste corona-ontwikkelingen. Ze bespraken het stijgend aantal besmettingen en de discussie over mondkapjes. Er komt geen landelijke mondkapjesplicht, maar er wordt wel gekeken naar lokale experimenten. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, vertelt hoe dat eruit komt te zien.

Geen landelijke mondkapjesplicht, wel lokale experimenten

Trainers op non-actief gesteld door turnbond

De Nederlandse turnbond KNGU neemt maatregelen tegen de coaches die de afgelopen dagen in opspraak zijn geraakt. Het topsportprogramma van de vrouwenploeg is stilgelegd. De betrokken coaches zijn op non-actief gesteld zolang het onderzoek naar de misstanden loopt. Afgelopen week hebben ex-turnsters coaches beschuldigd van geestelijke en soms ook lichamelijke mishandeling. Jos Geukers, oud-voorzitter van de KNGU, vertelt wat er volgens hem moet gebeuren.

'Ik hoop dat mooie woorden worden gevolgd door daden'

STER reclame