Nieuwsuur
ANP

Moeten mondkapjes breder worden verplicht?

Mondkapjes: in Nederland zijn ze alleen verplicht in het openbaar vervoer, maar in veel andere landen moeten ze ook op andere plekken worden gedragen. Zo is het in Frankrijk vanaf deze week verplicht om een mondkapje te dragen in supermarkten, kerken, sportclubs, bioscopen en andere openbare ruimten. Over het nut van mondmaskers is nogal eens discussie. Wat is nu de stand van de wetenschap hierin? We spreken met onderzoeker en hoogleraar epidemiologie Ben Cowling.

'Op drukke plekken, zeker binnen, zouden mondkapjes zeker helpen'

Ernst Kuipers blikt terug op de corona-uitbraak

Tijdens de coronacrisis stonden ze vanwege hun functie ineens vol in de schijnwerpers. Hoe kijken hoofdrolspelers als Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, en Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg terug op de uitbraak van het coronavirus? Zouden ze met de kennis van nu dingen anders hebben aangepakt? Nieuwsuur blikt in een serie met ze terug. Vanavond het eerste deel met Ernst Kuipers.

'De maatschappij had niet een week later op slot moeten gaan'

Slechtere coronacijfers, dus strenger handhaven?

Het aantal coronabesmettingen in Nederland loopt flink op, mede doordat we ons minder goed aan de adviezen houden. Hoe staat het met de handhaving; zijn gemeenten en veiligheidsregio's van plan strenger toe te zien op naleving van de coronaregels? Te gast is de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

'Ik maak me zorgen dat de 1,5 meter-regel sleets is geworden'

STER reclame