Nieuwsuur
AP

Akkoord coronaherstelfonds op eurotop

Na vier dagen onderhandelen, stevige ruzies en openlijke irritaties zijn de Europese leiders het vanmorgen vroeg in Brussel toch eens geworden. Ze hebben een akkoord bereikt over het coronaherstelfonds en de nieuwe meerjarenbegroting van de EU.

Premier Mark Rutte spreekt van een "omvangrijk en goed pakket waarin de Nederlandse belangen goed zijn gewaarborgd". Zijn de andere landen net zo tevreden? We spreken met EU-correspondent Sander van Hoorn.

Rutte werd verguisd, maar kreeg ook krediet

Verspreiding coronavirus in Nederland neemt toe

Het aantal coronabesmettingen is in Nederland in een week bijna verdubbeld: van 534 naar 987. Intussen steeg het percentage positieve tests met twee derde. Dragers van het virus besmetten bovendien meer andere mensen.

De meeste besmettingen vinden nog steeds binnen gezinnen en huishoudens plaats, maar de afgelopen weken wordt het virus ook vaker overgedragen tussen vrienden en verdere familie. Ook op feestjes, in het café en op werkplekken zijn meer besmettingen.

Hoeveel zorgen moeten we ons maken over de oplopende cijfers en hoe reageert politiek Den Haag? We spreken een viroloog, een gedragswetenschapper, een hoogleraar gezondheidscommunicatie en onze eigen politiek duider Nynke de Zoeten.

'Alle urgentie is ineens verdwenen'

Horeca houdt het zwaar

De angst voor het virus lijkt bij veel mensen ondertussen juist weggeëbd. We gaan naar Zwolle, waar ondernemers zien dat het drukker wordt in de binnenstad. Ondanks de drukte houdt de horeca het zwaar. Veel ondernemers halen nog maar de helft van de omzet van voor de crisis. Donderdag is de zitting in een kort geding tegen de Staat, aangespannen door de horecabranche, om versoepelingen af te dwingen.

'We hebben geaccepteerd dat dit een verloren jaar is'

STER reclame