Drukte bij de teststraat in Goes

Drukte bij teststraat in Goes: 'Een zoon van mijn kennis was op dat feest'

De IC's zijn zo goed als leeg, maar er zit sinds een paar dagen wel een stijgende lijn in het aantal gemelde coronabesmettingen. In een café in Hillegom, bij een huisartsenpost in Nieuw Vennep en bij een restaurant in Wanneperveen zijn meerdere mensen besmet. Ook in Goes loopt het aantal gevallen snel op. Sinds 1 juli zijn er 59 gemelde besmettingen.

De besmettingen in Goes zijn volgens de veiligheidsregio te herleiden naar twee feestjes. Het gaat vooral om jongeren tussen de 16 en 19 jaar oud, maar er is ook een kleine piek te zien bij mensen rond de 45 jaar. "Dat zijn waarschijnlijk hun ouders", zegt Gerben Dijksterhuis van de Veiligheidsregio Zeeland.

Bij de teststraat was het vandaag druk. "Mijn zoon is gehandicapt, hij gaat naar een dagbesteding. Ik moet er ook niet aan denken dat ik mijn werkgever opzadel met een bedrijf dat dicht moet", zegt een vrouw die zich net heeft laten testen. "De zoon van een kennis was erbij. Mijn kinderen zijn ook van die leeftijd."

Iedereen praat over een tweede uitbraak die kan komen. Dan wil je niet dat het in Goes is, en zeker niet op je eigen voetbalclub.

Frank de Bie, bestuurslid VV Goes

Volgens de Veiligheidsregio Zeeland is het niet nodig om extra maatregelen te nemen. Zorginstellingen in Goes nemen zelf initiatief om eventuele verspreiding te voorkomen.

De lokale voetbalclub VV Goes schrapte alle trainingen nadat twee spelers besmet bleken. "Nu is het wachten op de rest van de selectie. Tot die tijd liggen de trainingen stil", zegt bestuurslid Frank de Bie op een leeg voetbalveld.

Geschrokken

De Bie durft niet te zeggen of de spelers op een van de genoemde feestjes aanwezig waren. Om zich heen hoort hij wel dat jongeren de touwtjes de laatste weken laten vieren. "Jongeren hebben maanden niets kunnen doen, als er dan een feest is snap ik dat ze erbij willen zijn. Ik weet zeker dat ze geschrokken zijn."

Dat geldt ook voor de rest van de club. "Iedereen praat over een tweede uitbraak die kan komen. Dan wil je niet dat het in Goes is, en zeker niet op je eigen voetbalclub."

Verplicht in quarantaine

Gezondheidseconoom Xander Koolman vindt de aanpak van de nieuwe besmettingen in het land onvoldoende, vertelde hij in Nieuwsuur. "Je wilt dat de overheid zegt: misschien was de aanpak een beetje te zwaar, misschien moeten we straks verlichten, maar we hebben deze uitbraak nu wel onder controle."

Hij ziet liever dat mensen niet wordt gevraagd om in quarantaine te gaan, maar dat zij daartoe worden verplicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl