Nieuwsuur
nos

Nieuwbouw vertraagd door eindeloze inspraakprocedures

Nederland heeft snel veel nieuwe woningen nodig, maar 'snel' en 'bouwen' gaan in ons land niet samen. Het kost vaak jaren voordat een nieuwe wijk er komt. Veel tijd gaat op aan inspraak- en bezwaarprocedures. Want omwonenden zien het lang niet altijd zitten, zo'n nieuwe wijk in de achtertuin.

Zij komen in verzet, vaak tot de hoogste rechter aan toe. De Raad van State behandelt ieder jaar honderden zaken over nieuwbouwplannen. Zoals het 'Plan Hofstede' in het Brabantse Rucphen. Daar zien omwonenden het stuk bos voor hun deur niet graag plaatsmaken voor een nieuwbouwwijk.

Eindeloze inspraakprocedures vertragen nieuwbouw

Wat verklaart stijging van lokale coronabesmettingen?

De IC's zijn zo goed als leeg, maar er zit sinds een paar dagen wel een stijgende lijn in het aantal gemelde coronabesmettingen. Zaterdag werden 127 nieuwe coronagevallen gemeld, zondag 144, vandaag 185. Was deze stijging te verwachten, of is er reden tot zorg? We bezoeken Goes, waar het aantal besmettingen snel oploopt. Gezondheidseconoom Xander Koolman vertelt in de studio wat er volgens hem moet gebeuren.

Wat verklaart stijging coronabesmettingen?

Georg Schulze-Büttger over zijn vader, aanslagpleger op Hitler

Het zal je maar gebeuren: oog in oog met net ontdekte beelden van je vader tijdens het proces waarin die ter dood werd veroordeeld door de nazi's. Het overkwam de Duitse oud-soldaat Georg Schulze-Büttger. Diens vader was een van de officieren die op 20 juli 1944 een mislukte aanslag pleegden tegen Hitler en daarvoor werden opgehangen. Dat het proces tegen zijn vader ook op band was opgenomen wist hij niet. 75 jaar na het einde van de oorlog vertelt Schulze-Büttger tegen Nieuwsuur over het lot van zijn vader en over zijn eigen loopbaan in het leger.

Zoon van aanslagpleger Hitler vertelt zijn verhaal

STER reclame