Premier Rutte arriveert bij de EU-top

De uitzending van 17 juli: EU-ogen gericht op Rutte / 'RIVM niet onafhankelijk genoeg' / Ventileren tegen corona?

EU-leiders bijeen voor top herstelfonds

De 27 EU-leiders praten de komende dagen over een herstelfonds van 750 miljard euro om de door corona getroffen economieën uit het slop te halen. Alle ogen zijn gericht op premier Mark Rutte, die wordt gezien als de leider van het verzet. Nederland wil samen met Oostenrijk, Denemarken en Zweden dat het herstelfonds wordt aangegrepen om grondige hervormingen door te voeren.

We spreken met twee buitenlandse Brussel-correspondenten over de positie van Rutte en hun verwachtingen ten aanzien van het slagen van de top. Ook spreken we met onze eigen correspondent in Brussel Sander van Hoorn.

'De afrekening van Rutte volgt niet in Brussel, maar in de Tweede Kamer'

'RIVM moet onafhankelijker worden van politiek'

Nieuwsuur deed de afgelopen maanden onderzoek naar de coronacrisis in de ouderenzorg. Vanavond in de uitzending het laatste deel van het drieluik, over hoe het RIVM en het ministerie vermengd raakten.

Het kabinet gaf het RIVM in het begin van de crisis veel autoriteit als orgaan dat los van de politiek wetenschappelijke adviezen geeft. Maar in de praktijk zitten het RIVM en het ministerie dicht tegen elkaar aan, blijkt uit ons onderzoek. Deskundigen pleiten voor een onafhankelijker RIVM.

'Het RIVM moet gewoon zeggen wat het veiligst is'

Goed ventileren in de strijd tegen aerosolen

Ze zijn piepklein, maar zorgen misschien wel voor het grootste twistpunt in de bestrijding van het coronavirus: aerosolen. De WHO en het RIVM erkennen inmiddels de rol van deze minuscule druppeltjes in de lucht bij de verspreiding van het virus, maar zien die rol als zeer beperkt. Maar daar zijn de meningen dus over verdeeld.

Waar alle partijen het wel over eens zijn is dat ventileren heel erg belangrijk is bij het bestrijden van aerosolen. En wat goed ventileren is, wordt nu onderzocht. We kijken mee met natuurkundige Daniel Bonn van de Universiteit van Amsterdam.

Is het echt veilig in de sportschool en in de vergaderzaal?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl