Nieuwsuur
AFP

EU-voorzitterschap laatste klus van Merkel

Vanaf morgen is Duitsland voorzitter van de Europese Unie. Het wordt de laatste klus van bondskanselier Angela Merkel. Correspondent Wouter Zwart kijkt vanavond vooruit naar het voorzitterschap en de rol van Merkel. Hij spreekt onder anderen met de staatssecretaris voor Europese Zaken Michael Roth en de hoogste baas van de Duitse industrielobby Dieter Kempf.

'De EU in meer gevaar dan ooit'

Zijn de IC's voorbereid op een tweede golf?

Er komen in Nederlandse ziekenhuizen op korte termijn 200 intensivecarebedden bij. Het totaal aantal ic-bedden komt daarmee op 1350. Dat aantal moet snel uitgebreid kunnen worden tot 1700 als de nood aan de man komt, is de ambitieuze doelstelling van het zogenoemde Opschalingsplan covid-19 dat in Rotterdam is gepresenteerd door Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Te gast is Bart Berden, voorzitter raad van bestuur Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en voorzitter regionaal overleg Acute Zorg Brabant.

'Opschalen IC-bedden is een illusie'

Tekorten bij gemeenten en provincies

De financiële problemen bij de gemeenten stapelen zich op. Na de problemen met extra taken die de gemeenten moesten overnemen zonder de bijpassende budgetten, krijgen gemeenten nu ook nog de kosten van de coronacrisis voor hun kiezen. Gemeenten sloegen al eerder alarm, maar ook de provincies maken zich nu ernstig zorgen. De provincie Zuid-Holland zegt zelfs geen gemeenten meer onder curatele te zullen plaatsen.

Bij gemeenten en provincies is het geld op

Hoe wil Johnson het VK uit coronacrisis halen?

De Britse premier Boris Johnson houdt vandaag een toespraak waarin hij zijn plannen zal presenteren om de Britse economie een boost te geven. Het Verenigd Koninkrijk heeft te maken met economische malaise, terwijl het coronavirus ook nog allesbehalve verdwenen is. Het land kampt nog steeds met veel besmettingen. Correspondent Tim de Wit doet verslag.

Vijf miljard pond moet het VK uit de coronacrisis helpen

STER reclame