Een foto uit het archief van het NIOD: ravage in Den Helder na een bombardement

De uitzending van 29 juni: Adverteerdersboycot op Facebook / Kan de informatiestroom richting de Kamer beter? / Heeft het NIOD 75 jaar na de oorlog nog een toekomst?

Adverteerdersboycot op Facebook

Veel prominente adverteerders van Facebook trekken zich terug. Met de campagne #StopHateforProfit willen ze dat Facebook harder optreedt tegen racisme op het platform. Zo'n 93 partijen doen al mee, waaronder The North Face, Starbucks, Coca Cola en Unilever.

Vanavond een gesprek met Marietje Schaake, docent aan Standford University die onderzoek doet naar de macht van de technologiebedrijven.

Adverteerders boycotten Facebook tegen haat, racisme en nepnieuws

Kan de informatiestroom richting de Kamer beter?

Kamerleden krijgen niet altijd informatie waar ze om hebben gevraagd. Of ze krijgen de informatie te laat. Kamervoorzitter Khadija Arib heeft binnenkort een gesprek met premier Mark Rutte om het kabinet hierop aan te spreken. Kamerleden en experts slaan alarm en zeggen dat er verandering nodig is.

Hoe kunnen Kamerleden het kabinet nog goed controleren? We spreken erover met onze politiek duider Arjan Noorlander.

'Tweede Kamer moet beter geïnformeerd worden'

Heeft het NIOD 75 jaar na de oorlog nog een toekomst?

Het is een wonder dat het nog bestaat: het NIOD. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie werd 75 jaar geleden opgericht, enkele dagen na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Drie keer werd het bedreigd met opheffing - die ook drie keer werd voorkomen. Hoe? Door een spreekwoordelijke vlucht naar voren: uitbreiding van het takenpakket.

Nieuwsuur blikt met historicus Jaap Cohen en oud-directeur Hans Blom terug, en kijkt met de huidige directeur Frank van Vree naar de toekomst van het NIOD.

'De belangstelling voor de oorlog neemt nog altijd toe'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl