Nieuwsuur
NOS

Nieuwe canon van de Nederlandse geschiedenis

Vandaag is de nieuwe canon van de Nederlandse geschiedenis gepresenteerd: de lijst van vijftig 'vensters' vat belangrijke historische thema's samen en dient als inspiratie voor het Nederlandse geschiedenisonderwijs. De belangrijkste wijzigingen zitten er in dat er meer aandacht is voor vrouwen en het slavernijverleden beter wordt omschreven. We spreken erover met historicus James Kennedy, die verantwoordelijk is voor de nieuwe canon. "We claimen hiermee niet de hele geschiedenis samen te vatten of een Nederlandse identiteit vast te leggen."

Nieuwe canon in de klas: 'Klompé komt nu vaker ter sprake'

Advocaten MH17-proces vinden onderzoek OM 'onbetrouwbaar'

Vandaag gaat het MH17-proces weer verder in de rechtbank bij Schiphol. De verdediging van verdachte Oleg Poelatov kraakte vandaag het strafrechtelijk onderzoek dat is uitgevoerd naar het neerhalen van het passagiersvliegtuig in 2014. Volgens de advocaten is het onderzoek onbetrouwbaar. Ze vinden dat het OM ten onrechte concludeert dat de MH17 vanaf een veld in Oost-Oekraïne is neergeschoten met een Russische Buk-raket. Verslaggever Gert-Jan Dennekamp volgt het proces en praat ons bij.

Advocaten MH17-proces vinden onderzoek onbetrouwbaar

De Nederlandse advocaten Sabine ten Doesschate en Boudewij van Eijck beklaagden zich eerder dat ze te weinig voorbereidingstijd hebben gehad om zich in het tienduizenden pagina's tellende dossier te verdiepen.

Sander Kollaard winnaar Libris Literatuur Prijs 2020

Auteur Sander Kollaard krijgt de Libris voor zijn roman 'Uit het leven van een hond', waarbij we vierentwintig uur met de doodgewone vijftiger Henk op stap gaan, samen met zijn hond. "Een boek dat draait om het kleine en dagelijkse, over een heel gewoon leven waarin niets bijzonders aan de hand is en juist daarom soelaas biedt", zegt de jury.

Auteur Sander Kollaard winnaar Libris Literatuur Prijs 2020

STER reclame