Nieuwsuur
ANP

Welke landen krijgen het coronavaccin?

Vier Europese landen, waaronder Nederland, hebben een overeenkomst gesloten voor 300 tot 400 miljoen "kansrijke" doses van een (te ontwikkelen) coronavaccin. Er is een kans dat eind dit jaar een eerste vaccin beschikbaar is voor Europa, al zijn daarover nog veel onzekerheden, zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. De universiteit van Oxford ontwikkelt het vaccin. Maar hoe wordt de verdeling ervan bepaald? We spreken met de baas van de Oxford-ziekenhuizen, Bruno Holthof.

Werkt het nieuwe vaccin tegen corona, en zo ja: Wie krijgt het?

Wel een onafhankelijk onderzoek naar corona-aanpak?

PvdA-voorman Lodewijk Asscher en SP-leider Lilian Marijnissen willen dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de corona-aanpak van het kabinet. Voor 1 september moeten er aanbevelingen komen die Nederland beter voorbereiden op een eventuele tweede coronagolf. We spreken met politiek duider Arjan Noorlander.

CDA zoekt nieuwe lijsttrekker

Het CDA begint met de procedure voor het kiezen van een lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021. Vanaf vandaag is de sollicitatieprocedure voor kandidaten geopend. Ze kunnen zich tot 24 juni melden. Als mogelijke kandidaten worden tot nu toe minister van Financiën Wopke Hoekstra en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge genoemd.

CDA zoekt nieuwe lijsttrekker

Euthanasie versus strafrecht

Arts Marinou Arends verleende in 2016 euthanasie aan een wilsonbekwame vrouw met dementie. Ze werd aangeklaagd voor moord en de zaak kwam zelfs bij de hoogste Nederlandse rechter. In april werd ze door de Hoge Raad ontslagen van rechtsvervolging. Gisteren deed ze haar verhaal in Nieuwsuur. Vanavond: wat is de betekenis van haar zaak voor de euthanasiepraktijk? Te gast is Rinus Otte, procureur-generaal bij het OM.

Leiding OM heeft geen spijt van euthanasiezaak

Het einde van het handen schudden?

Stoppen we voorgoed met het handen schudden? De meningen zijn verdeeld. Cultuurhistoricus Herman Roodenburg geldt wereldwijd als een van de belangrijkste experts op het gebied van handenschudden. Hij neemt ons mee in de geschiedenis van het gebruik.

Schudden we elkaar ooit nog de hand?

STER reclame