Nieuwsuur
NOS/Bart Kamphuis

Voorlopig geen pensioenkortingen

De meeste pensioenen hoeven volgend jaar niet verlaagd te worden, als het aan het kabinet ligt. Er is wel een voorwaarde: er moet een deal komen over een nieuw pensioensysteem. Als dat lukt, is minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken bereid om nu al toe te zeggen dat pensioenkortingen volgend jaar grotendeels van de baan zijn.

Lukt het de minister, bonden en werkgevers om het eens te worden over een nieuw stelsel? En hoe gaat dat systeem eruit zien? Te gast is onze econoom Mathijs Bouman.

Corona brengt pensioenfondsen verder in de problemen

Moordzaak premier Palme gesloten, hoofdverdachte overleden

De moord op premier Olof Palme heeft Zweden altijd in zijn greep gehouden. Het is het langstlopende en grootste moordonderzoek in de geschiedenis van het land, met een politiedossier met meer dan 22.000 mogelijke aanwijzingen. Ruim 10.000 mensen werden gehoord, sommigen meer dan eens.

Vandaag kwam er een eind aan het onderzoek: het Zweedse OM gaat ervan uit dat Stig Engström, een grafisch ontwerper, achter de moord zat. Zijn alle vragen nu beantwoord? Niet volgens Jan Stocklassa, die een boek over de zaak schreef. Wij spreken hem.

Moord Zweedse premier Palme blijft mysterie

Wat betekent een tweede golf voor de reguliere zorg?

Terwijl het aantal coronapatiënten op de IC's steeds verder daalt, zetten de Nederlandse ziekenhuizen zich schrap voor een tweede golf besmettingen. Hoe kan de zorg een eventuele tweede coronagolf opvangen en ook de reguliere zorg op peil houden? Ernst Kuipers, van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding, is te gast.

'Ik kan geen blik verpleegkundigen opentrekken'

Hausse aan faillissementen verwacht

De overheid heeft verschillende regelingen in het leven geroepen die ondernemers moeten beschermen tegen een faillissement. Toch bereidt de Raad voor de rechtspraak zich alvast voor: door heel het land worden extra faillissementsrechters opgeleid.

Inmiddels blijkt dat bijna 20 procent van de bedrijven niet aan alle financiële verplichtingen kan voldoen en een derde zegt het zo niet langer dan drie maanden vol te houden.

De eerste corona-faillissementen zijn een feit

STER reclame