De uitzending van 25 mei: Amateursport start weer op / Zorgen over nieuwe besmetting nerts / Veel besmettingen in slachthuizen / Kritiek op aanpak ouderen in coronacrisis

Sportverenigingen vrezen langdurige corona-beperkingen

Het sportleven is weer voorzichtig begonnen. Voor verenigingen is het nog behelpen zonder kantines en met minder inkomsten. Als er in september niet voluit kan worden gesport, vrezen veel clubs in de problemen te komen. Dan is het de vraag of gezinnen bereid zijn de contributie voor een nieuw jaar te betalen. Nieuwsuur peilt de sfeer bij drie verenigingen waar de bal sinds kort weer mag rollen.

Sportclubs blijven voorlopig overeind, maar dichte kantines zijn aderlating

Tweede coronabesmetting door nerts, dierenartsen en fokkers ongerust

In Nederland is er zeer waarschijnlijk sprake van een tweede besmetting van een nerts op een mens. Dat heeft minister Carola Schouten laten weten in een Kamerbrief. Verder kondigt zij aan dat er nog deze week maatregelen worden genomen bij nertsenfokkerijen. Dierenartsen hebben in een brandbrief kritiek geuit op de aanpak van de minister tot nu toe. Zij vinden dat zij te stellig heeft gezegd dat het besmettingsrisico met corona op nertsenfokkerijen verwaarloosbaar is.

Zorgen over mogelijke nieuwe besmetting van nerts-op-mens

Veel medewerkers slachthuizen besmet, hoe zit het met de arbeidsomstandigheden?

In Nederland en Duitsland zijn veel medewerkers van slachthuizen besmet met het coronavirus. Waar dat precies aan ligt, staat nog niet vast. Maar het vermoeden bestaat dat het te maken heeft met de krapte in de slachthuizen en het feit dat medewerkers zich niet aan de 1,5 meter afstand kunnen houden. Verder zijn veel slachthuismedewerkers arbeidsmigranten die bij elkaar wonen in kleine woonruimten en elke dag met een busje heen en weer naar hun werk gaan. Te gast is John Klijn, FNV-bestuurder voedingsindustrie.

Waarom zijn er in de vleesindustrie zoveel corona-besmettingen?

'Ouderen tekort gedaan in beleid coronacrisis'

Hoogleraar ouderengeneeskunde Marcel Olde Rikkert van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft kritiek op de aanpak van de coronacrisis. Hij vindt dat er door het kabinet en de deskundigen te veel is gekeken naar het aantal doden en de capaciteit van de IC's, maar dat de ouderen in eerste instantie zijn vergeten. Waardoor te laat werd onderkend dat er veel corona voorkwam bij ouderen in bijvoorbeeld verpleeghuizen. Olde Rikkert is vanavond te gast.

'Ouderen zijn bij instellen maatregelen te veel op één hoop gegooid'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl