De sportbar van Mark Betting

'Niemand heeft wat aan leegstaande panden, we moeten het echt samen doen'

  • Imke Renee Slump

  • Imke Renee Slump

"Te huur." De ruiten beplakt met deze tekst zijn in de winkelstraten van Zwolle nu nog op een hand te tellen. Maar om het aantal lege panden niet op te laten lopen, zijn onderhandelingen tussen huurders en verhuurders belangrijk.

Is het tijd voor een 1,5 meter-huurprijs? Veel ondernemers vinden van wel, want de huren in binnensteden zijn hoog, terwijl de omzet door de coronacrisis vaak hard is gedaald en nog wel even laag zal blijven.

Recessie en lege panden

Verschillende ondernemers in de Zwolse binnenstad willen ook voor de langere termijn coulance van hun verhuurders. Alike Hilderink van kledingwinkel Mycca kan haar bedrijf dankzij een gulle verhuurder nu nog staande houden. "We betalen halve huur zolang het nodig is, daar zijn we ontzettend blij mee."

Maar ze maakt zich zorgen over de toekomst. "Ik denk dat de huurprijzen in Zwolle moeten worden aangepast de komende tijd. We stevenen af op een recessie en lege panden, daar heeft niemand wat aan. We moeten elkaar helpen om de ondernemers aan de gang te houden."

In april bereikten de vastgoedsector en winkeliers een akkoord. Het doel: "de financiële pijn van de huren samen verdelen". Verhuurders werd opgeroepen minimaal de helft van de huurprijs tot en met juni op te schorten voor winkelondernemers die door de coronacrisis een omzetdaling van minimaal 25 procent hebben.

Het voorschrift is lang niet door iedere verhuurder in Nederland opgevolgd. Volgens Detailhandel Nederland lopen onderhandelingen tussen huurders en verhuurders vaak stroef en heeft de helft van de winkels geen afspraken over huurverlaging gemaakt.

Wij hebben ook niks aan een lege winkel.

Gerrit Jansen, verhuurder

De Zwolse verhuurder Gerrit Jansen benadrukt dat maatwerk erg belangrijk is. "Elke huurder heeft zijn eigen situatie, dus je moet met iedere huurder in gesprek om te kijken wat je kan doen."

Zo wilde ondernemer Mark Betting op 1 april een sportbar openen in Zwolle, omdat 2020 een ideaal sportjaar leek. Zolang de deuren nog niet open zijn, heeft Betting met Jansen afgesproken dat hij geen huur te hoeven betalen. "Zo moet je elkaar ook een beetje door de crisis heen helpen", zegt Jansen. "Wij hebben ook niks aan een lege winkel."

Mark Betting in zijn sportbar

Sommige ondernemers hadden wat meer moeite om coulance te krijgen van hun verhuurder. Pieter Blaauwhof van Winebar Oak en Emi Stikkelman van Muziekcafé Koos hebben vaak contact gehad met de huurbaas. "Het was wel even spannend", zegt Stikkelman.

Beide ondernemers hebben uiteindelijk toch afspraken kunnen maken over de huurprijs. Blaauwhof: "Het was een hele grote zorg voor mij, maar door deze concrete afspraken krijg ik weer een glimlach op mijn gezicht die ik eerder niet had."

Kleinere passantenstroom

Inmiddels worden verschillende ondernemers in Zwolle dus tegemoetgekomen in de huur. Maar ook voor de lange termijn zal er een oplossing moeten komen, vindt Joël Timmerman van SchoenenZaken. "Wij zitten niet voor niets in de hoofdstraat. Wij hebben gekozen voor een bepaalde passantenstroom en daar betalen we ook huur voor."

Momenteel hoeft hij niet de volle huurprijs te betalen, maar "door deze crisis zal de passantenstroom komend half jaar of misschien wel komend jaar fors dalen, dan zullen we als huurders en verhuurders wel weer om de tafel moeten".

Binnenkort komt de vastgoedsector met een nieuw huurvoorschrift om huurders ook de komende tijd tegemoet te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl