anp

De uitzending van 1 mei: Zaken geseponeerd vanwege corona / Leidt coronacrisis tot uitstel brexit? / Onderzoek naar samenhang luchtkwaliteit en corona

Door coronacrisis vervolgt het OM sommige verdachten niet meer

Er is een stuwmeer van 40.000 rechtszaken die wachten op behandeling, vanwege de coronacrisis. Het OM heeft sommige zaken al geseponeerd en denkt erover na om ook andere rechtszaken te stoppen. We spreken met Rinus Otte van het college van procureurs-generaal. Jan Struijs van politievakbond NPB reageert in de studio.

Door coronacrisis vervolgt het OM sommige verdachten niet meer

Leidt de coronacrisis tot uitstel van de brexit?

Op 31 januari verliet het Verenigd Koninkrijk formeel de Europese Unie. Maar er is nog nauwelijks iets veranderd, want tot het einde van dit jaar geldt een overgangsfase waarin alle EU-regels en wetten voor het VK van kracht blijven.

Voor die tijd moeten er afspraken worden gemaakt over de toekomstige (handels)relatie tussen het VK en de EU, maar de onderhandelingen verlopen, mede door de coronacrisis, moeizaam. De roep om verlenging van deze fase klinkt steeds luider. Bijvoorbeeld vanuit Britse ondernemers.

Als zowel het VK en de EU ermee instemmen kan de overgangsperiode eenmalig met twee jaar worden verlengd. Maar de Britse premier Johnson zegt dat hij geen verlenging wil. We spreken erover met correspondent Tim de Wit en brexit-deskundige Rem Korteweg.

Leidt de coronacrisis tot uitstel van de brexit?

Onderzoek naar samenhang luchtkwaliteit en corona

Slaat het coronavirus harder toe in gebieden waar de luchtkwaliteit slecht is? Deze vraag houdt politieke partijen in Noord-Brabant bezig. Zij zien opvallende parallellen tussen Wuhan, Noord-Italië - en hun eigen provincie. Ze willen een onderzoek, want Brabant heeft de hoogste dierdichtheid van Europa.

Gebieden met veel luchtverontreiniging zwaarder getroffen door corona

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl