De uitzending van 24 april: Miljardensteun Air France-KLM / Historisch hoog begrotingstekort / Stikstofmaatregelen bekend / Corona bestrijden met big data

Miljardensteun voor Air France-KLM

Het kabinet steunt de luchtvaartcombinatie Air France-KLM met 2 tot 4 miljard euro aan garanties en leningen. De Franse regering geeft een steunpakket ter waarde van 7 miljard euro. Die steun bestaat uit een garantstelling voor een lening van 4 miljard euro en 3 miljard euro directe staatssteun er bovenop. Het is de bedoeling dat daarmee banen worden gered en het bedrijf onafhankelijk kan blijven. De Franse staat is voor 14,3 procent aandeelhouder van Air France-KLM. Nederland heeft 14 procent van de aandelen.

Miljardensteun voor Air France-KLM

Historisch hoog begrotingstekort verwacht

Het kabinet houdt dit jaar rekening met een historisch hoog begrotingstekort van 92 miljard euro. Dat is 11,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp), zo staat in de Voorjaarsnota. "Dat is enorm, dit komt buiten oorlogstijd eigenlijk niet voor. Dit is een crisis zonder precedent", zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën. Vorig jaar hield Hoekstra nog 14 miljard euro over. Volgens de Europese begrotingsregels mag het tekort normaal niet oplopen boven de 3 procent, maar binnen Europa is afgesproken dat vanwege de coronacrisis die grens nu mag worden overschreden. Vanavond het laatste nieuws uit Den Haag. Te gast is econoom Mathijs Bouman.

Historisch hoog begrotingstekort verwacht

Stikstofmaatregelen bekend

Het kabinet trekt definitief de komende tien jaar 5 miljard euro uit voor de aanpak van de stikstofproblematiek. Betrokken organisaties reageren gemengd op het nieuws. We bespreken de maatregelen met minister Carola Schouten (Landbouw), Aalt Dijkhuizen, voorzitter van het Landbouwcollectief, en Johan Vollenbroek van milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB). Te gast is Jan Willem Erisman van het Louis Bolk Instituut.

Stikstofmaatregelen niet enthousiast ontvangen

Corona bestrijden met big data

Wie zijn precies de Nederlandse coronapatiënten? Hoe oud zijn ze, in welke stad en in welke wijk wonen ze, zijn ze hier geboren of hebben ze een migratieachtergrond? Een groep Amsterdamse onderzoekers wil via het koppelen van data het antwoord vinden op deze vragen, zodat de overheid het coronavirus sneller en gerichter kan bestrijden. Hoe gaat dat in z'n werk en hoe zit het met de privacy van mensen?

Corona bestrijden door data te koppelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl