Een leeg Rijksmuseum

De uitzending van 15 april: Steunpakket voor cultuur / Zorginstellingen testen zelf / WHO onder vuur van Trump

Steunpakket voor culturele sector

Het kabinet trekt 300 miljoen euro uit om de culturele sector te helpen. Het geld is bedoeld om culturele instellingen door de zware eerste maanden van de coronacrisis te helpen. Ook kunnen ze dat geld gebruiken om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. De culturele sector vreest tot 1 juni bijna een miljard euro omzetverlies, omdat musea, theaters en concert- en muziekzalen dicht moesten vanwege de coronacrisis. Is het steunpakket genoeg? Te gast is Jeroen Bartelse, directeur van concertzaal TivoliVredenburg in Utrecht.

Is steunpakket genoeg om culturele sector te redden?

'Zorgpersoneel wordt te weinig getest'

Zorgverleners zijn de grootste besmettingshaard van het coronavirus geworden. Maar ze werken zonder voldoende bescherming. Daardoor raken er onnodig veel mensen besmet. Dat vindt Jos de Blok, oprichter van thuiszorgorganisatie Buurtzorg. Zijn organisatie regelde zelf voor de medewerkers de mogelijkheid om zich te testen. Hij is vanavond te gast.

Zorginstellingen testen personeel zelf op corona

Hoe kom je erachter of je corona hebt gehad als je niet bent getest? Daarvoor worden er nu immuuntesten ontwikkeld. Maar hoe betrouwbaar zijn die testen? Bekijk onze YouTube:

Persconferentie Rutte over maatregelen

Premier Mark Rutte zei vanavond in de persconferentie dat hij begrijpt dat mensen vurig hopen op versoepeling van de regels. "Maar het loket kan niet in een keer open." Rutte zei, net als minister Eric Wiebes, dat er zorgvuldig gewerkt moet aan zorgvuldige voorbereiding door bedrijven en instellingen. Als de coronamaatregelen worden versoepeld moet op veel plekken schaarse ruimte worden verdeeld, aldus Rutte. Politiek verslaggever Arjan Noorlander praat ons bij over de persconferentie.

WHO onder vuur van Trump

De Verenigde Staten schorten hun betalingen aan wereldgezondheidsorganisatie WHO op. President Donald Trump verwijt de organisatie foute informatie te hebben verspreid over het coronavirus, de crisis te hebben onderschat en China onvoldoende kritisch te hebben benaderd. De VS betaalt jaarlijks 400 tot 500 miljoen dollar aan de organisatie, bijna 15 procent van de totale begroting. Het besluit maakt internationaal veel reacties los. Wat betekent dit voor de bestrijding van de pandemie? We spreken met correspondenten Marieke de Vries in Washington en Sjoerd den Daas in Wuhan.

Trump betaalt WHO niet meer, wat betekent dat?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl