De uitzending van 14 april: Twijfels over openen scholen / Denemarken richting 'oude normaal' / Alpaca's tegen eenzaamheid / Nederland kampt met droogte

Leraren twijfelen over heropenen scholen

Het openen van de scholen staat hoog op de politieke agenda. Maar leerkrachten zelf hebben grote zorgen over hun eigen gezondheid, blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Ze twijfelen of 1,5 meter afstand houden überhaupt wel kan op scholen.

Wat moet de politiek met dit geluid en hoe ver gaat de verantwoordelijkheid van het onderwijs? Te gast is AOb-voorzitter Eugenie Stolk. En we spreken leraren die er anders over denken en juist zo snel mogelijk weer aan het werk willen.

Denemarken doet scholen weer open

Denemarken doet al een stapje richting het 'oude normaal'. Morgen gaan daar de kinderdagverblijven en scholen voor kinderen tot en met de vijfde klas weer open. De Denen moeten wel aan social distancing blijven doen en bijeenkomsten met meer dan tien personen blijven verboden. Ook blijven de restaurants, bars en cafés voorlopig nog dicht.

Correspondent Rolien Creton doet verslag. En we spreken met politicoloog Michael Bang Petersen. Hij adviseert de Deense overheid over de aanpak van en vooral communicatie over de coronacrisis.

In Denemarken gaan scholen weer open, maar met strikte regels

Nederland kampt weer met droogte

De afgelopen weken schijnt de zon flink en valt er bijna geen regen. Uit de laatste droogtemonitor van het KNMI blijkt dat we, vanaf begin april gemeten, op een hoger neerslagtekort zitten dan in het recordjaar 1976. Wat betekent dit voor de landbouw en de natuur? In verschillende natuurgebieden woedden de afgelopen tijd al branden.

We spreken met Rob Sluijter van het KNMI, ecohydroloog Flip Witte en boer Geert Jillessen die vandaag al is begonnen van het beregenen van zijn land.

Nederland kampt weer met droogte: 'Het levert een heleboel schade op'

Coronacrisis leidt ook tot saamhorigheid

Het aantal initatieven om elkaar te helpen in deze roerige tijden is inmiddels niet meer te tellen. Vrijwilligers die koken voor ouderen, gratis auto's voor hulpverleners, alpaca's knuffelen in het verpleegtehuis en heel veel cabaretiers en muzikanten die gratis hun steentje bijdragen.

Wij brengen een aantal mooie initiatieven in Nederland in beeld en spreken ook met hoogleraar Sociologie Justus Uitermark. Volgens hem krijgen we op dit moment een lesje in wederzijdse afhankelijkheid.

Alpaca’s en muziek als welkome afleiding, maar ‘eenzaamheid los je zo niet op’

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl