Twijfels over immuniteit
De Tweede Kamer is vandaag door het RIVM bijgepraat over de coronacrisis. Zo zijn in ten minste 40 procent van de verpleeghuizen in Nederland besmettingen met corona. Ook is nog onduidelijk of iedereen die corona heeft gehad, immuun is en de ziekte dus niet meer kan krijgen of doorgeven. We spreken daarover met viroloog Marion Koopmans.
Het RIVM benadrukt dat het te vroeg is om de maatregelen tegen het virus te versoepelen. Wel neemt voor het eerst in de coronacrisis de druk op IC-bedden af.
Steunfonds voor zorgpersoneel
Vijftigduizend euro bij overlijden en dertigduizend in geval van arbeidsongeschiktheid door een IC-opname. Twee artsen van het UMC Utrecht hebben een steunfonds opgezet voor zorgverleners die intensief werken met covid-19-patiënten. Hun nieuwe Stichting Zorg na Werk In Coronazorg (ZWIC) moet voorkomen dat verpleegkundigen en ambulancepersoneel zich zorgen moeten maken over de financiële gevolgen voor henzelf of nabestaanden als ze zélf arbeidsongeschikt worden of komen te overlijden.
Europa in coronatijd
Europacorrespondent Saskia Dekkers reist de komende tijd door Europese landen die geraakt zijn door de corona-uitbraak. Haar eerste verslag komt uit het Belgische Essen, een stadje in lockdown met road blocks op de grens met Nederland.
Apps tegen corona
Het kabinet wil de verspreiding van het coronavirus tegengaan door apps in te zetten. Het zou gaan om twee apps: één die je moet vertellen of je in de buurt bent geweest van een besmet persoon, de ander is bedoeld om de symptomen van coronapatiënten te monitoren. Hoe werken zulke apps en wat betekent het inzetten ervan voor onze privacy? Te gast is Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. Hij eist van de overheid dat de privacy van burgers gegarandeerd is als er inderdaad apps ingezet gaan worden.
Eerder onderzochten we al wat de Nederlandse overheid nu al mag doen met onze gegevens en welke privacyvragen een vergelijkbare app in Israël oproept: