Ondanks waarschuwingen vanwege het coronavirus gaan toch veel mensen naar het bloesempark in het Amsterdamse bos bij Amstelveen

De uitzending van 23 maart: Corona-maatregelen aangescherpt / Noord-Nederland test nog volop / Wordt Spanje het nieuwe Italië?

Kabinet scherpt corona-maatregelen aan

Alle bijeenkomsten waar mensen bij elkaar komen zijn verboden tot 1 juni. De ondergrens van honderd personen verdwijnt, heeft minister Ferd Grapperhaus van Justitie vanavond bekendgemaakt. Op die manier wil het kabinet de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Op overtreding van de regels komen boetes te staan.

Burgemeesters krijgen meer mogelijkheden om op te treden als burgers zich niet aan de corona-adviezen houden. Ze kunnen dan makkelijker winkels, parken, speeltuinen of stranden afsluiten als daar te veel mensen dicht op elkaar zitten. De politie gaat optreden als drie of meer mensen zich niet aan de regels houden.

We doen verslag van de persconferentie waar de maatregelen werden bekendgemaakt, met duiding van politiek verslaggever Arjan Noorlander.

Kabinet scherpt corona-maatregelen aan

Noordelijke provincies testen massaal zorgverleners

Het Noorden gaat extra testen op corona. Alex Friedrich, arts en microbioloog van het UMCG in Groningen en zelf positief getest op het coronavirus, zegt in een interview met De Groene Amsterdammer: "Wij hebben ons losgekoppeld van het landelijke beleid en doen het gewoon bij zorgverleners: testen, testen, testen." Hij wil daarmee voorkomen dat er eenzelfde situatie ontstaat als in Brabant.

We gaan langs bij het UMC in Groningen. Te gast is Ann Vossen, viroloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en lid van het Outbreak Management Team dat het kabinet adviseert.

In het noorden van Nederland wordt nog volop getest

Hoe zit het met het aantal tests in Nederland. We schreven er vorige week dit artikel over:

Wordt Spanje het nieuwe Italië?

De besmettingen en IC-opnames in Spanje stijgen per dag, de druk op het zorgsysteem is gigantisch. Bijna negentig procent van de Spaanse slachtoffers zijn ouderen. Bejaardentehuizen zijn grote brandhaarden. In één tehuis zijn nu al 25 doden gevallen.

Het zwaarst getroffen is Madrid, waar ruim 10.000 besmettingen zijn gemeld. We zijn vandaag in een ziekenhuis net buiten Madrid. We spreken er IC-artsen en nabestaanden.

Wordt Spanje het nieuwe Italië qua coronacrisis?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl