De uitzending van 19 maart: Bruins treedt af / IC-patiënten verplaatst / Verpleeghuizen op slot / Genezen patiënten / Economische uitdagingen

Patiënten IC-afdelingen verplaatst

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care verwacht dat er volgende week 500 tot 1000 coronapatiënten op de Nederlandse intensivecare-afdelingen zullen liggen, vooral in Noord-Brabant. Gisteravond waren dat er nog 177. Om daarop voorbereid te zijn, zullen de komende dagen patiënten van IC-afdelingen van Brabantse ziekenhuizen worden overgeplaatst naar ziekenhuizen buiten Brabant. Te gast is Bart Berden van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis over de aanstaande overplaatsingen.

Ziekenhuizen buiten Brabant gaan patiënten overnemen

Bruins treedt af

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg heeft ontslag genomen. De VVD-minister, onder meer verantwoordelijk voor de aanpak van corona, stopt vanwege oververmoeidheid. Hij heeft met de dokter gesproken en zijn herstel blijkt langer te duren dan enkele dagen. We spreken over zijn aftreden met politiek duider Arjan Noorlander.

'Nacht slapen was niet genoeg voor Bruins'

Verpleeghuizen op slot

Om kwetsbare bewoners en het personeel te beschermen gaan meer en meer verpleeghuizen dicht voor bezoekers en familieleden. Wat betekent de sluiting van verpleeghuizen voor de bewoners, hun familie en voor het personeel? We praten met Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van Verenso, de beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde.

Sluiten verpleeghuizen 'absoluut noodzakelijke maatregel'

Hoe gaat het met genezen coronapatiënten?

Nieuwsuur heeft de afgelopen dagen gesproken met tientallen mensen die ziek zijn door het coronavirus. Veel van hen willen niet met hun volledige naam genoemd worden. Ze zijn bang voor de reacties en de gevolgen. Want ook al zijn ze beter, iedereen in hun omgeving is doodsbenauwd. Wie worden er nu allemaal ziek? Te gast is professor Menno de Jong van het Amsterdam UMC.

Hoe is het om corona-patiënt te zijn?

Komt de economie volledig tot stilstand?

Dat het coronavirus de economie keihard raakt, is nu al duidelijk. Het verschil tussen een normaal draaiende economie, zoals nog maar een paar weken geleden, en één waarin een virus huishoudt, is enorm.

Meer en meer gezonde bedrijven en organisaties in Nederland komen gedwongen stil te liggen. Ze maken nog wel kosten, zoals de huur van een pand en het salaris voor personeel, maar krijgen geen geld meer binnen. We praten vanavond over de gevolgen voor de economie met econoom Mathijs Bouman.

In Amsterdam bezoeken we een restaurant en toeleveranciers, die zich grote zorgen maken. Want aan de horeca kleeft een hele keten van bedrijven. Zo krijgt een architect voor de horeca nu al geen werk meer. "Alle maatregelen van de banken en de overheid zijn mooi, maar we hebben er uiteindelijk niet veel aan voor onze omzet."

Hoe komen we straks weer uit de corona-recessie?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl