Nieuwsuur
ANP

Aantal coronapatiënten in Nederland loopt op

Er zijn inmiddels voor zover bekend tien coronapatiënten in Nederland. Behalve de eerder bekendgemaakte patiënten in de omgeving van Tilburg, Amsterdam en Delft zijn er besmettingen vastgesteld in Gorinchem, Coevorden en nog een in Tilburg.

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem is uit voorzorg gesloten vanwege het coronavirus. Een ernstig zieke vrouw die het virus had opgelopen, heeft daar gelegen.

In de uitzending het laatste nieuws en een gesprek met Sjaak de Gouw, bij de GGD verantwoordelijk voor infectiebestrijding.

Hoe verder met de bestrijding van het coronavirus?

Zorgen over migranten bij Turks-Griekse grens

Bij de Turks-Griekse grens hebben zich volgens de VN zeker 13.000 migranten verzameld. Gisterochtend zei de Turkse president Erdogan al dat 18.000 migranten het land hadden verlaten, maar Griekenland en Bulgarije houden hun kant van de grens dicht.

Erdogan besloot donderdag om migranten die naar de EU willen niet tegen te houden om de EU en de NAVO onder druk te zetten. Van de EU wil hij meer geld om de miljoenen vluchtelingen uit Syrië op te vangen. Van de NAVO wil hij meer steun in het conflict met Syrië in Idlib. Donderdag kwamen bij een bombardement in dat gebied 33 Turkse militairen om.

We spreken over de situatie met Gerald Knaus, de baas van denktank European Stability Initiative en de man achter de Turkijedeal, het akkoord dat een einde moest maken aan de chaotische migratie van Turkije naar Griekenland.

'Nieuwe deal met Turkije is het enige juiste, moreel en politiek'

De typisch Nederlandse winter verdwijnt

Afgelopen week viel er op sommige plekken een klein beetje sneeuw, maar verder is er amper echt winterweer geweest. Volgens het KNMI was de meteorologische winter de op een na zachtste sinds de metingen in 1707 begonnen.

De gevolgen voor de natuur zien we dagelijks om ons heen. Maar wat is de impact op onze cultuur en identiteit nu die typische koude Nederlandse winters door de opwarming van de aarde steeds zeldzamer worden?

'Verlies Nederlandse winter is vooral kwestie van nostalgie'

STER reclame