De uitzending van 18 februari: Zorgfraude // Harvey Weinstein // Protest van tolken // Beroemd Brits paard

De hoop van Harvey Weinstein

Een twaalfkoppige jury beraardt zich vandaag in New York over de zaak Harvey Weinstein. Meer dan honderd vrouwen beschuldigen de 67-jarige filmproducent van verkrachting, seksueel misbruik, intimidatie en ongewenste intimiteiten. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij door de rechter tot levenslang worden veroordeeld.

Om vrijuit te gaan heeft Weinstein advocate Donna Rotunno ingehuurd. In The New York Times wordt zij door een oud-cliënt omschreven als "een bulldog in de rechtszaal". Rotunno verdedigde al tientallen mannen in zaken over seksuele misdrijven. Ze verloor er maar één. De advocate noemt de #MeToo-beweging "gevaarlijk" en verdedigt haar cliënt door de geloofwaardigheid van zijn vermeende slachtoffers in diskrediet te brengen. Zal haar aanpak werken? We spreken erover met advocaat Natacha Harlequin.

Weinstein's advocaat heeft een tactiek

'Zorgfraude gebruikt voor financiering terrorisme'

De inlichtingendienst van de Nederlandse overheid die onderzoek doet naar witwassen en terrorisme-financiering zegt dat zorgfraude regelmatig wordt gebruikt voor de financiering van terrorisme. De dienst, de Financial Intelligence Unit (FIU), heeft toegang tot tal van informatiestromen, van politie tot inlichtingendiensten, maar ook van banken. In een aantal gevallen van zorgfraude is er een directe link met jihadisme of mogelijke terreurvoorbereiding.

Zorgfraude gelinkt aan terrorisme

Protest van tolken

De tolken zijn boos. Morgen protesteren ze in Den Haag tegen plannen van minister Ferd Grapperhaus. Het ministerie van Justitie is de voornaamste werkgever van juridische tolken en komt met nieuwe aanbestedingsregels. Grapperhaus wil tolken toelaten van het niveau havo. Ook gaan opdrachten lopen via bemiddelingsbureaus die een deel van de vergoeding krijgen.

Tolken in verzet

Britse Whistlejacket in het Mauritshuis

Een unieke tentoonstelling in het Mauritshuis van de 18e-eeuwse schilder/kunstenaar George Stubbs, Engelands 'trots'. Zijn immense schilderij Whistlejacket van een steigerend paard is voor de Britten wat de Nachtwacht is voor de Nederlanders. Whistlejacket is voor het eerst op het Europese vasteland te zien. We spreken over het schilderij met de Britse ambassadeur en Anky van Grunsven, meervoudig Olympisch kampioen dressuur.

Britse trots in het Mauritshuis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl