Nieuwsuur
Nieuwsuur

De strijd tegen nepnieuws

Het coronavirus is een in Amerika ontwikkeld biologisch wapen dat erop is gericht Chinezen te treffen. Of is het virus juist ontwikkeld in een Canadees lab, en gestolen door Chinese spionnen om de eigen bevolking te besmetten? Geen van deze complottheorieën is waar, maar ze zijn online wel een eigen leven gaan leiden.

Desinformatie rond het coronavirus tiert welig op het internet, net als bijvoorbeeld recent rond de bosbranden in Australië en de Iraanse raketaanval op een Iraakse legerbasis. Wat kunnen we doen tegen dit soort valse en misleidende informatie? We spreken met drie bestrijders van online desinformatie.

‘Er is geen wondermiddel tegen desinformatie'

Is China nu wel of niet open over het coronavirus?

De regerende Communistische Partij in China heeft een interne toespraak van president Xi gepubliceerd, waaruit valt af te leiden dat hij al eerder op de hoogte was van de risico's van het coronavirus dan tot nu toe bekend. Hij zou al op 7 januari maatregelen hebben laten nemen om de uitbraak in te dammen, bijna twee weken voordat hij er in het openbaar over sprak.

Begin januari hielden de lokale autoriteiten in de stad Wuhan, waar het virus voor het eerst opdook, de ernst van de uitbraak nog onder de pet. Na een paar weken maakte China bekend dat Covid-19 overdraagbaar is van mens op mens. Pas toen werd opgeschaald naar een grote versnelde aanpak, onder meer door het afsluiten van steden en attracties.

De partijtop wil daadkracht uitstralen, maar onder de Chinese bevolking heerst ook onvrede over de schijnbaar laat op gang gekomen aanpak. We spreken erover met hoogleraar China-studies Frank Pieke.

'Xi nam een flinke gok'

STER reclame